Intrakoop en RSM starten baanbrekend onderzoek naar verborgen kosten van backorders in de zorg
Intrakoop, de inkoopcoöperatie voor de zorg, heeft in samenwerking met de Rotterdam School of Management (RSM) een uniek onderzoek afgerond naar de kosten van backorders binnen de Nederlandse gezondheidszorg. Dit onderzoek, het eerste in zijn soort, richt zich op een vaak onderschat probleem dat dagelijks aanzienlijke personele inzet vereist in ziekenhuizen.
De aanleiding voor het onderzoek was de aanhoudende stroom van artikelen binnen de zorg die niet meteen geleverd kunnen worden. Signalen uit de markt gaven aan dat inkoopafdelingen dagelijks 1 à 2 fte's kwijt zijn aan het afhandelen van backorders. Deze situatie, waarbij bestelde producten niet direct leverbaar zijn, leidt tot extra werk en kosten die tot nu toe grotendeels onzichtbaar bleven en gedragen worden door de ziekenhuizen.
"We constateerden dat de toenemende aantallen backorders een aanzienlijke impact hebben op de dagelijkse gang van zaken binnen ziekenhuizen", zegt Harry van den Broek, Inkoper Medisch bij Intrakoop. "Onze leden gaven signalen af dat het hoog tijd was dat we deze verborgen kosten in kaart brachten en analyseerden. Alleen met deze inzichten kunnen we samen effectieve oplossingen ontwikkelen.
Bewustwording creëren
Het onderzoek heeft meerdere doelen. Ten eerste wil Intrakoop bewustwording creëren over deze verborgen kosten. Daarnaast beoogt de organisatie een verandering teweeg te brengen in de houding van zorginstellingen ten opzichte van leveranciers. "Ziekenhuizen mogen zich zakelijker opstellen", aldus Van den Broek. "We willen hen aanmoedigen kritischer te zijn op leveringsprestaties. In landen om ons heen wordt er al gebruik gemaakt van KPI's inzake leverbetrouwbaarheid. We weten dat zorginstellingen in bepaalde landen boeteclausules hanteren bij het niet nakomen van leveringsafspraken."
Tot slot streeft het onderzoek naar een gedragsverandering, zowel bij ziekenhuizen als bij leveranciers. Van leveranciers wordt verwacht dat ze grotere voorraden aanhouden en tijdig communiceren over mogelijke tekorten.
Het onderzoek is uitgevoerd in de eerste helft van 2024, waarbij verschillende ziekenhuizen (o.a. ziekenhuisgroep IAZ, het LUMC, Alrijne ziekenhuis, Certe en Flevoziekenhuis) betrokken waren om de processtappen te valideren.
De resultaten geven een verontrustend beeld van de verborgen kosten die gepaard gaan met niet direct leverbare producten.
Over twee weken wordt er een vervolg op dit nieuwsbericht gepubliceerd. Er wordt dan ingegaan op het onderzoek en de onderzoeksresultaten.
Heb je vragen en/of wil je meer weten? Neem dan contact op met Team Medisch op telefoonnummer 073 21 21 200 of per e-mail medisch@intrakoop.nl