Per 3 juli 2021 nieuwe wetgeving wegwerpplastic

Single use plastic

Plastic afval in zee (plastic soep) is een internationaal probleem. Daarom wil de Europese Unie (EU) wegwerpplastic verminderen en meer plastic inzamelen en recyclen. Hier is een richtlijn voor gemaakt: de Europese Single-use plastic richtlijn (SUP-richtlijn). De maatregelen in deze richtlijn gelden voor alle EU-lidstaten, dus ook voor Nederland. De nieuwe wetgeving gaat in per 3 juli 2021.

Nederland werkt de wetgeving uit in een Algemene maatregel van bestuur (AMvB). Naast een verbod op specifieke producten zoals plastic roerstaafjes en bestek moeten consumenten gaan betalen voor soortgelijke producten voor eenmalig gebruik en is het per 3 juli verplicht om op artikelen als drinkbekers een markering te plaatsen zodat de gebruiker weet hoe het weggegooid moet worden. 

Uitgebreide informatie over de SUP-richtlijn lees je op de website van de Rijksoverheid. Ook lees je extra uitleg over de regelgeving in deze flyer van onze leverancier King. 

Vervangende producten

Om aan de richtlijnen te kunnen voldoen zullen leveranciers hun assortimenten hierop aanpassen. Wattenstaafjes en rietjes die gebruikt worden voor medische toepassingen mogen nog wel geleverd worden omdat hier nog geen goed alternatieven voor zijn. Composteerbare producten moeten helaas nog wel bij het restafval, want het composteerproces van die producten duurt te lang voor het gewone GFT; dat composteert sneller. 

Sowieso blijft het correct scheiden en af laten voeren van afval de beste manier om te voorkomen dat plastic in het milieu terecht komt. 

 

Deel dit artikel

Neem contact op

Heb je vragen over afvalinzameling? Neem dan contact op met:

Bert Baan
Inkoper/productmanager Facilitair
  • 06 53 21 55 23