Interesse in collectief inkopen van laadoplossingen?

Elektrisch tanken

Dit jaar hebben meerdere leden ons gevraagd of wij hen kunnen ondersteunen bij het inkopen van laadpalen. Natuurlijk helpen wij deze leden graag. Maar wie weet speelt deze vraag ook bij jou en andere zorgorganisaties. Daarom peilen we de interesse voor een collectieve aanbesteding voor laadoplossingen. Met de bijbehorende dienstverlening zoals het maken van een business case, de installatie en het inzichtelijk maken van de laadstromen.

Maar eerst meer achtergrondinformatie over de laatste ontwikkelingen rondom elektrische auto’s en laadpalen.

Groei afgelopen jaren

Het aantal volledig elektrische personenauto’s is de afgelopen jaren sterk gegroeid. Eind 2019 waren er ruim 107.000 volledig elektrische auto’s in Nederland. Dat is 1,3% van de ongeveer 8,5 miljoen auto’s die hier rijden.
Ook staan er nergens zoveel openbare laadpunten per vierkante kilometer als in Nederland (RVO, 2020). Om de groei van het aantal elektrische auto’s bij te benen zijn er in 2021 naar schatting 213 nieuwe laadpunten per werkdag nodig, en in 2025 per werkdag 550.

Stimulering vanuit de overheid

Vanuit de overheid worden er ook maatregelen genomen om het rijden in elektrische auto’s makkelijker te maken voor de gebruiker. Vanaf 1 juli 2021 is het bijvoorbeeld verplicht voor aanbieders om real time informatie te bieden over alle publiek toegankelijke laadpunten. Hierbij moet je denken aan het melden van vrije laadpalen, met welke snelheid daar geladen kan worden en de bijbehorende kosten (RVO, 2020).

Waarom is het meer dan alleen een laadpaal inkopen?

Met alleen de aanschaf van een laadpaal ben je er vaak nog niet, want je kunt er veel meer uithalen. Daarom is het goed om een businesscase op te maken. Afhankelijk van de locatie zijn er namelijk verschillende financieringsmogelijkheden en manieren om bijvoorbeeld via het laadtarief de investering terug te verdienen.
Ook is het belangrijk om het inzicht in en beheer van de laadpalen op je eigen terrein goed geregeld te hebben. Denk bijvoorbeeld aan de facturatie, het inrichten van het laadtarief en de monitoring van het verbruik van de palen. Om er verder geen omkijken meer naar te hebben is het aan te bevelen om ook goede afspraken te maken over de verantwoordelijkheid voor het onderhoud en de afhandeling van storingen.

Deel dit artikel

Meer weten of meedoen?

Heb je interesse in een collectieve aanbesteding voor laadpalen met de bijbehorende dienstverlening of wil je meer weten? Stuur dan een e-mail naar energie@intrakoop.nl of neem contact op met

David Hoorn
Productgroepmanager Energie
  • 06 52 75 28 84