AOC-code geeft inzicht in medisch assortiment, juist nu

Arts helpt patient_web

Ons zorgstelsel staat al maanden onder extra druk door de coronapandemie. Meer dan ooit is het van belang om ervoor te zorgen dat je zorgorganisatie genoeg medische hulpmiddelen, zoals persoonlijke beschermingsmiddelen, van de juiste kwaliteit heeft. Een enorme klus voor de coördinator medische hulpmiddelen en inkopers om dat in een crisistijd in goede banen te leiden. Snel kunnen schakelen is essentieel. Het classificeren van je assortiment medische hulpmiddelen helpt daarbij.

Dat beaamt het landelijk expertiseteam AOC voor medische hulpmiddelen. Astrid Hooijer, coördinator medische hulpmiddelen Isala, en Janny Bisschop, coördinator medische hulpmiddelen Ziekenhuis Tjongerschans, geven aan dat het werken met de AOC-code hen veel gemak heeft opgeleverd tijdens de coronapandemie. 

Meer inzicht

 ”Door te zoeken op de AOC-code weet je wat je in je assortiment hebt aan medische hulpmiddelen, gerubriceerd naar toepassingsgebied. In de coronatijd is dit handig voor handschoenen, isolatiejassen, mondmaskers, etc. maar ook voor producten voor de IC-patiënt. De druk is hoog. We zitten in een crisis. En je wilt geen tijd verliezen met het zoeken naar producten in je ERP-systeem. Door de AOC-indeling heb je alles overzichtelijk bij elkaar staan. Dat scheelt heel veel tijd die je normaal kwijt bent met zoeken.“ 

Daarnaast geeft Janny aan dat de AOC-code ook helpt, als je minder lang in de materie zit. Als je nog niet zoveel opgebouwde productkennis hebt, is het zoeken in duizenden artikelen erg lastig.” Addie Bouwman, voorzitter van het landelijk expertiseteam AOC, vult aan dat het onnodig zoeken ook  tijd kost. En daarmee dus leidt tot meer kosten, irritatie en vertraging. 

Eenduidige taal 

De classificatiecode AOC helpt zorginstellingen om gestructureerd inzicht te krijgen in het assortiment medische hulpmiddelen. Je krijgt grip op assortimentsbeheer, kosten (ook in relatie tot kostprijzen van DOT), een veilige toepassing en productkwaliteit. Het LNAG spant zich al jaren in om de AOC-codering een brede toepassing te geven binnen de Nederlandse ziekenhuizen. “Uniformiteit in AOC-classificatie zorgt er ook voor dat je elkaar beter kunt helpen,” aldus Janny Bisschop. “Als je een collega in een ander ziekenhuis vraagt naar een alternatief, kan diegene kijken wat in haar ziekenhuis aan artikelen is opgenomen onder deze AOC-code.” 

Het landelijke expertiseteam AOC - een samenwerking tussen LNAG, GMG en Intrakoop - heeft in het eerste kwartaal van 2021 de landelijke standaard en de borging van de AOC-codering af. De leden van het LNAG en van Intrakoop zijn daarmee samen op weg naar uniformiteit in de Nederlandse databases voor medische hulpmiddelen. 

Deel dit artikel