Hoe verhoog jij de groente- en fruitconsumptie in je zorginstelling?

Eten en drinken

Op 14 oktober is de eerste Nationale Groente- en Fruitdag, als onderdeel van de Dutch Food Week 2020. Een thema waar al jaren extra aandacht voor is maar waarbij toch nog veel winst te behalen is. Hoe zet jij in jouw zorgorganisatie groente en fruit in de spotlight?

Dat het eten van voldoende groente en fruit belangrijk is, is bekend. Dit wordt nog eens benadrukt in één van de belangrijkste publicaties over ons optimale dieet: dit zou in volume voor 50% moeten bestaan uit groente en fruit (bron: The Lancet). Omgerekend betekent dit dat we per dag gemiddeld 300 gram groente en 200 gram fruit moeten eten. In Nederland halen we dit niet; volwassenen eten gemiddeld 143 gram groente en 112 gram fruit per dag, waarbij ouderen meer groente en fruit eten dan jongvolwassenen (bron: RIVM). 

Diverse gulle gevers hebben zorginstellingen in het begin van de coronacrisis voorzien van groenten en fruit om hun medewerkers extra vitaminen te bieden. Maar hoe kunnen we medewerkers, bewoners en bezoekers structureel verleiden tot extra groente- en fruitconsumptie? Laat je inspireren door de volgende initiatieven: 

Kosten en milieu

Je kunt bij de inkoop van eten en drinken op diverse momenten milieuwinst behalen en kosten besparen. Groente en fruit zijn één van de meest verspilde etenswaren, ook in de zorg. Zonde! Lees deze tips om verspilling van groente en fruit te voorkomen.  
Naast het voorkomen van verspilling boek je eenvoudig resultaat door de inkoop van seizoensgroente en –fruit. Zo kun je in de winter beter geen vers zachtfruit kopen, maar kun je stevig fruit zoals appels en peren wel goed het hele jaar kopen. Er is veel te zeggen over milieu en de inkoop van groente en fruit. Milieu Centraal geeft 8 afwegingen om in je achterhoofd te houden. 

De kosten blijven een uitdaging. Zo steeg de prijs van groente en fruit in de afgelopen 10 jaar met 20%, meer dan andere productgroepen. In ons optimale dieet zorgen groente en fruit voor 30% van de kosten. Wil je zorgen dat bewoners, patiënten, medewerkers en bezoekers in jouw zorgorganisatie voldoende groente en fruit eten? Dan is het belangrijk hier ruim budget voor vrij te maken, aangevuld met goede afspraken met je leverancier. 

Stappen zetten?

Het Voedingscentrum geeft tips om meer groente en fruit te geven en adviseert om minimaal 150 gram groente per maaltijd te nemen. Daarnaast heeft Stichting Eten+Welzijn diverse toolkits om concrete stappen te zetten,. Maar uit een recent rapport komt ook naar voren dat de urgentie voor een gezonde en duurzame voedselomgeving in de zorg nog onvoldoende is. Een duidelijke visie op gezonde voeding is hierbij van groot belang, zo zag ook Isala eerder. Tenslotte kun je door het gebruik van de Zorgmonitor Duurzaam & Gezond inzicht krijgen in hoe de productgroep AGF bijdraagt aan je ingekochte nutriënten. 

Deel dit artikel

Neem contact op

Wil je meer weten over gezonde voeding? Neem dan contact op met

Ido Verbree
Adviseur Care Friesland, Flevoland, Groningen, Drenthe en Overijssel
  • 06 50 51 47 92