Facilitaire Services: Week van de Circulaire Economie

Van 17 tot en met 22 maart 2025 is het de Week van de Circulaire Economie! Daarom hebben we een aantal leveranciers van Intrakoop in het facilitaire domein gevraagd hoe zij bijdragen aan een circulaire economie.
Domein professionele en huishoudelijke apparatuur
Het juiste apparaat op de juiste plaats
Een apparaat is pas écht duurzaam als het goed aansluit bij het gebruik. De afvalberg van apparaten heeft een grote impact op het milieu. Daarom adviseert Strijbosch over de beste keuze voor iedere situatie. Een verkeerd gekozen model slijt sneller en kan meer energie verbruiken, wat leidt tot extra reparaties, meer transportbewegingen en uiteindelijk meer elektronisch afval. Door de juiste match tussen product en gebruik te maken, verlengt Strijbosch de levensduur en reduceren ze daarmee het gebruik van grondstoffen. Dit vermindert niet alleen de belasting op het milieu, maar is ook voordelig voor de portemonnee.
De meest circulaire manier van werken is volgens Strijbosch overgaan van bezit naar gebruik. Het gebruiken van apparaten in plaats van deze te bezitten, draagt bij aan een circulair systeem waarin apparaten en materialen zo lang mogelijk in de keten blijven.
Domein Inrichting en Kantoor
Zo goed als nieuw
Met hun circulaire services helpt Ahrend bedrijven op een bewuste manier inkopen. Zij kopen gebruikt meubilair terug zodat dit bij andere klanten hergebruikt kan worden, de zogenaamde Take Back service. In de circulaire hub heeft Ahrend zo’n 100.000 artikelen op voorraad. Dit zijn gebruikte meubelen die zijn ingekocht en waarvan de levensduur verlengt wordt door ze te refurbishen. Ze worden aangeboden vanuit de Revived Collectie of ze worden helemaal op maat gemaakt naar de wensen van de klanten. Deze meubelen zijn ‘zo goed als nieuw’ en krijgen dezelfde garantie als nieuwe producten. In een persoonlijk dashboard kan de klant zien wat de milieubelasting van het meubilair is ten opzichte van nieuw.
Geef je meubilair een tweede leven met Collect & Recycling
Duurzaamheid staat steeds hoger op de agenda, en steeds meer organisaties maken bewuste keuzes om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Manutan helpt hierbij met de Collect & Recycling (MCR) service. Dankzij deze service krijgen gebruikte meubels en apparatuur een tweede leven, waardoor afval wordt verminderd en waardevolle grondstoffen opnieuw worden benut.
Drie leden van Intrakoop hebben al gebruikgemaakt van deze circulaire oplossing:
- Lid A gaat via Manutan het kantoor voorzien van circulaire werkplekken en een circulaire afvoer van het oude meubilair.
- Lid B heeft ervoor gekozen om oude bureaustoelen verantwoord af te voeren.
- Lid C heeft een 99% circulair zit-/sta bureau aangeschaft, een duurzame keuze die past bij hun MVO-strategie.
De meest effectieve manier om CO2-uitstoot te verminderen, is volgens Manutan door bewuster om te gaan met gebruikte producten.
Circulaire werken met de inzet van de recyclebox
Door duurzame producten en oplossingen te promoten en gebruikte producten in te zamelen via recycleboxen voor hergebruik of recycling, stimuleert Lyreco circulair werken. Door klanten rapportages te bieden over de welke producten er in welke hoeveelheden zijn afgenomen en welke daarvan retour zijn gekomen via de recycleboxen kan worden gerapporteerd hoeveel grondstofbesparing dit heeft opgeleverd. Daarnaast organiseert Lyreco jaarlijks een duurzaamheidscompetitie, het Sustainable Customer Programme, waarin klanten worden beloond voor duurzaam bestelgedrag en efficiënt gebruik van recyclingmogelijkheden. Hierbij worden prijzen uitgereikt aan de meest duurzame organisatie en de organisatie met de meeste vooruitgang op het gebied van werkplekbenodigdheden.
Domein Afval, Schoonmaak en Textiel
Zorgen voor bewuste keuzes
Het verminderen van onze impact op het milieu ziet King als een belangrijke taak. Daarom streven zij naar een duurzaam assortiment en bouwen ze aan langdurige relaties met ketenpartners. Goede arbeidsomstandigheden bij hun buitenlandse fabrikanten vinden ze van groot belang en ook zetten zij zich in voor het welzijn en de ‘happiness’ van hun medewerkers.
In vrijwel alle productgroepen die King levert bieden ze duurzame alternatieven. Zo leveren ze naast duurzame Catering disposables en re-usables van het eigen merk Verive, die passen binnen de SUP-wetgeving, ook duurzame schoonmaakmiddelen van het eigen merk Primesource, sanitair papier en afvalzakken.
Wil je meer weten over de circulaire oplossingen of leveranciers? Neem contact op met Astrid Willemsen via facilitair@intrakoop.nl.
Deel dit artikel
Neem contact op
