Na Prinsjesdag zijn dit de voorlopige energiebelasting tarieven voor 2025

Het kabinet heeft de voorlopige energiebelasting (EB) tarieven voor 2025 bekendgemaakt. Deze tarieven zullen naar verwachting in december 2024 definitief worden vastgesteld. De voorlopige hoogte van de energiebelasting is voor onze leden van groot belang bij het vaststellen van de budgetten voor 2025.

Hieronder een overzicht van de belangrijkste wijzigingen: 

Elektra 

  • Staffels 1 t/m 3 worden verlaagd
  • Staffel 4 (vanaf 10 miljoen kWh) wordt verhoogd

Gas 

  • Staffel 1 tot 170.000 m³ wordt verlaagd
  • De overige EB staffels worden verhoogd

Daarnaast wordt de heffingskorting verhoogd naar €524,95 per elektra-aansluiting per kalenderjaar voor locaties met een verblijfsfunctie. 

Verwachtte effecten voor de zorgsector

De zorgsector, die al te maken heeft met stijgende kosten en budgettaire uitdagingen, zal de impact van de nieuwe EB tarieven duidelijk voelen. Hier zijn enkele verwachte effecten: 

1. Hogere energiekosten voor grote zorginstellingen 

Zorginstellingen met een hoog energieverbruik, zoals ziekenhuizen en verpleeghuizen, zullen te maken krijgen met hogere kosten, vooral als hun verbruik in de hogere staffels valt. Dit kan leiden tot een stijging van de operationele kosten. 

2. Budgettaire druk 

De verhoogde energiekosten kunnen de budgetten van zorginstellingen verder onder druk zetten, wat mogelijk leidt tot bezuinigingen op andere essentiële diensten of investeringen. 

3. Stimulans voor Duurzaamheid 

De verhoging van de tarieven voor hogere verbruiksstaffels kan zorginstellingen stimuleren om te investeren in energie-efficiënte technologieën en duurzame energiebronnen om hun kosten te beheersen. 

In de loop van het komende kwartaal zullen ook de netbeheerders hun tarieven bekendmaken. Het kabinet zal in december de definitieve EB tarieven vaststellen. 

Meer informatie? 

Wil je meer weten over de mogelijke gevolgen van de nieuwe EB tarieven of wil je meer weten over alternatieve (duurzame) energiebronnen?

Neem dan contact op met de collega’s van het segment Energie.

Deel dit artikel