Kunnen batterijen netcongestie in de zorg verlichten?

De druk op het elektriciteitsnet neemt toe en energiekosten blijven stijgen. Dit zorgt ervoor dat veel zorginstellingen zich afvragen of batterijen een oplossing kunnen bieden voor deze uitdagingen. Kan energieopslag in batterijen een uitkomst zijn om netcongestie te voorkomen en tegelijkertijd kosten te beheersen?

Zorginstellingen in Nederland hebben steeds vaker te maken met netcongestie. Dit betekent dat er onvoldoende capaciteit is om volledig elektrisch te gaan of overtollige energie, bijvoorbeeld van zonnepanelen, terug te leveren aan het net. Hierdoor gaat duurzame energie verloren en blijven de energiekosten hoog.

Er wordt steeds meer geschreven over de mogelijke rol van batterijopslag om dit probleem op te lossen. Batterijen kunnen overtollige energie tijdelijk opslaan en op een later moment weer beschikbaar maken. Dit ontlast het net en biedt zorginstellingen de mogelijkheid om zelf opgewekte energie efficiënter te benutten. Maar is batterijopslag echt een haalbare oplossing voor de zorgsector? En hoe kijken zorginstellingen naar de toekomst van energieopslag?

Uitdaging zorgsector

De zorgsector staat voor unieke uitdagingen op het gebied van energiebeheer. Een constante, betrouwbare stroomvoorziening is van cruciaal belang voor medische apparatuur en het primaire zorgproces. Daarnaast hebben veel zorginstellingen beperkte capaciteit om duurzame energie zelf op te slaan of te gebruiken. Toch neemt de vraag naar duurzame oplossingen zoals batterijen toe, zeker nu netbeheerders waarschuwen voor toenemende congestieproblemen in steden en dichtbevolkte gebieden.

Steeds meer instellingen verkennen de mogelijkheden van batterijopslag als onderdeel van hun energiemanagementstrategie. Dit is niet alleen belangrijk voor het beheersen van piekbelasting, maar ook als een stap richting volledige energietransitie.

Vragenlijst batterijopslag

Benieuwd of batterijen ook een oplossing kunnen zijn voor jouw zorginstellingen?

Laat het ons weten door deel te nemen aan onze enquête!
Samen onderzoeken we de interesse en toekomst van energieopslag in de zorgsector.

Deel dit artikel

Neem contact op

David Hoorn
Productgroepmanager Energie
  • 06 52 75 28 84