Uitbreiding NIS2-wetgeving voor zorgsector

De NIS2-richtlijn, voluit de Netwerk- en Informatiebeveiliging Richtlijn 2, breidt de verplichtingen voor beveiliging en incidentrapportage aanzienlijk uit. De uitbreiding gaat gelden voor 16 essentiƫle sectoren die van vitaal belang zijn voor de samenleving, waaronder de zorgsector.

De NIS2-richtlijn is een Europese wetgeving die op korte termijn wordt omgezet naar een Nederlandse wetgeving met als doel de digitale veiligheid en weerbaarheid van organisaties te versterken. Zorginstellingen zijn steeds vaker het doelwit van cyberaanvallen, die niet alleen de vertrouwelijkheid van patiëntgegevens in gevaar brengen, maar ook de continuïteit van zorgdiensten kunnen verstoren. De NIS2-richtlijn stelt daarom hogere eisen aan zorgorganisaties op het gebied van netwerk- en informatiebeveiliging. Het niet naleven van deze richtlijn kan leiden tot ernstige consequenties, zoals juridische sancties, reputatieschade en zelfs bedreiging van de patiëntveiligheid.

Voorbereiden op implementatie
In een tijdperk waarin digitale dreigingen steeds complexer worden, is het essentieel dat bedrijven goed voorbereid zijn op de implementatie van NIS2. Bestuurders hebben hierbij een belangrijke rol. Het waarborgen van de digitale veiligheid binnen zorgorganisaties begint bij goed geïnformeerd leiderschap. Maar dit vraagt om specifieke kennis en vaardigheden die verder reiken dan de traditionele verantwoordelijkheden van een zorgbestuurder. Daarom organiseert Intrakoop, in samenwerking met PLTFRM, op 3 oktober aanstaande een NIS2-training speciaal voor zorgbestuurders.

Door deel te nemen aan deze gespecialiseerde training, vergroten bestuurders niet alleen hun eigen kennis, maar positioneren zij ook hun organisatie beter om de uitdagingen van cyberveiligheid effectief aan te pakken. Aanmelden voor de training kan via deze link. Wacht niet te lang want vol = vol.

Meer weten over NIS2? Lees meer op www.nis-2.nl.

Deel dit artikel

Neem contact op

Simon Kuipers
Productgroepmanager ICT & Digitalisering
  • 06 54 77 10 26