Het belang van duurzaamheidsbeleid in je organisatie

Om te verduurzamen heb je een goede ‘kapstok’ nodig! Een praktisch uitgewerkt duurzaamheidsbeleid, zodat je de krachten in je team bundelt en zinnige/relevante duurzaamheidsdoelen gaat realiseren. Intrakoop heeft inmiddels meer dan 60 leden hierbij geholpen.

In de zorgsector zijn er veel initiatieven om de zorg duurzamer te maken. Waar het vaak begint (of ooit begon) is bij het uitvoeren van de wettelijke verplichtingen rondom de energiebesparing bij de gebouwen en technische installaties. Ook zijn er bij veel ziekenhuizen en zorginstellingen zonnepanelen geplaatst of is de bestaande verlichting vervangen door LED.

Daarnaast is er de laatste jaren een trend dat medewerkers uit zichzelf gemotiveerd zijn om de ‘vergroening’ van hun afdeling of organisatie op te pakken. Goede initiatieven, zoals Green Teams, schieten tegenwoordig als ‘paddenstoelen’ uit de grond.

 Bij Intrakoop werken we dagelijks aan duurzaamheid in de praktijk brengen. We hebben inmiddels al meer dan 60 leden (organisaties) op weg geholpen. We leren van elkaar (dat is één van dé voordelen van onze coöperatie).

Deze ervaring leert dat verduurzaming overkoepelend en multidisciplinair aangepakt moet worden om het succesvol en effectief te doen. Zowel ‘verticaal’ als ‘horizontaal’. De leiding (bestuur of MT) in lijn brengen met initiatieven op de werkvloer. Maar ook, de verschillende functionarissen en individuele teams gecoördineerd aansturen, zodat we van elkaar weten welke verduurzaming waar, wanneer en door wie plaatsvindt en dat we van elkaar leren!

Om echt effectief te zijn is het cruciaal om een passende visie te hebben. Een die passend is bij de situatie van de organisatie en de beschikbare capaciteit (competenties en uitvoeringskracht). En een die opgesteld is met inzicht in “wat er al gedaan is/wordt”, “wat er gedaan MOET worden” en welke mogelijkheden er zijn (quick wins én doelstellingen).

Het team Duurzaamheid van Intrakoop kan jouw organisatie of team hierbij helpen! Meer weten? Bekijk dan de duurzaamheidspagina. 

Deel dit artikel

Neem contact op

Jan Holsappel
Consultant en programmamanager Duurzaamheid
  • 06 21 28 69 32