Textielmaatregelen bij scabiës

Een ondragelijke jeuk, vooral in de nacht en als het warm is. Soms zijn er blaasjes en rode bultjes te zien op de huid, soms kleine rode streepjes. We hebben het over schurft, een besmettelijke huidaandoening die niet vanzelf overgaat. Wat is schurft precies en hoe ga je hier nu mee om als het om textielverzorging gaat?

Denk niet dat alleen studenten worden getroffen. Uitbraken komen ook voor in zorginstellingen of wanneer een patiënt met schurft een ziekenhuis bezoekt. Juist daar waar groepen relatief dicht op elkaar leven, is het risico op besmetting het grootst. Bronnen van besmetting zijn met name huidcontact en contact met textiel.

Wat is het? 

Schurft (ofwel scabiës) is een jeukende huidaandoening die gemakkelijk wordt overgedragen tussen personen. Een korte contacttijd kan al voldoende zijn. Schurft is te herkennen aan een toenemende jeuk, vooral ’s nachts of als het warm is. De jeuk kan over het hele lichaam voorkomen. Veel voorkomende plekken zijn oksels, liezen, voeten, polsen en handen. Soms krijg je ook blaasjes en rode bultjes op je huid of zie je rode streepjes op de plek waar de mijt gangetjes heeft gegraven.

Oorzaak en behandeling

Schurft wordt veroorzaakt door een parasiet, de schurftmijt. De schurftmijt is een klein spinachtig beestje, dat in de huid gangetjes van ongeveer 1 cm graaft. Daar legt de mijt haar eitjes, die na drie dagen uitkomen. Die nieuwe mijten kruipen uit het gangetje en leggen na twee weken ergens anders in de huid weer nieuwe eitjes. Overdracht van de mijt gebeurt via direct huidcontact (bijvoorbeeld via verzorging) of via besmette kleding en beddengoed. Schurft kan goed worden behandeld met tabletten of een crème op doktersrecept. 

Hygiënemaatregelen 

Alle kleding moet gewassen worden die in de 3 dagen voor en tijdens de behandeling direct op de huid gedragen is: onderkleding, pyjama, overhemd/blouse, broek/rok, sjaal, handschoenen, sloffen en dergelijke. Gebruik wegwerphandschoenen bij het verzamelen van de was! Hetzelfde geldt voor beddengoed – dekbedovertrekken, (hoes)lakens en kussenslopen – en handdoeken. Voor zover mogelijk wordt geadviseerd om de matras om te keren. 

Schoonmaak linnen en onderkleding

Het linnengoed en de onderkleding moeten worden gewassen in de wasmachine op 60 graden. Moeilijk of niet wasbaar textiel en spullen (pantoffels, knuffels) moeten bij voorkeur 3 dagen op kamertemperatuur (18-20 graden) bewaard worden in een afgesloten plastic zak of 3 dagen in een plastic zak in de vriezer (-18 graden).

Al te grondige reinigingsrituelen, zoals het zeer grondig schrobben van de huid of het uitkoken van kleding en linnengoed, zijn niet nodig.

Wasserij

Vanwege het besmettingsgevaar is het dus belangrijk om de was in speciale zakken aan te leveren bij je in- of externe wasserij. Zij herkennen de zak en kunnen direct voorzorgsmaatregelen nemen. De was zal met een speciaal programma gewassen worden, zodat deze niet meer besmet is.  

Meer weten over schurft? Bekijk de informatie van het RIVM.

Deel dit artikel

Neem contact op

Astrid Willemsen
Contractmanager Facilitaire Diensten
  • 06 57 90 38 86