Verduurzamen én besparen

Spaarvarken

Twee vliegen in één klap. Dat klinkt toch fijn in deze tijden van prijsstijgingen en inflatie. Hoe doe je dat?

In het facilitaire domein, dat vanzelfsprekend veelomvattend is, kun je met simpele aanpassingen zowel besparen als verduurzamen. Dat lijkt in eerste instantie wellicht een 'contradictio in terminis'. Hieronder wat simpele tips:

Via je afdeling Inkoop kun je een aantal slimme dingen doen die bijdragen aan beide doelen. Denk bijvoorbeeld aan  standaardiseren. Zorg voor assortimentsbeperking en goed voorraadbeheer: niks over de datum, geen winkeldochters en geen ad-hoc bestellingen want die zijn altijd duurder.

Zorg daarnaast voor leveranciersreductie: bestel meerdere productcategorieën tegelijk bij leveranciers met een breed assortiment. En als je dan bestelt, bundel die bestellingen dan en concentreer en automatiseer ook meteen je bestelfunctie. Minder bestellers zorgt voor minder tijdverlies, minder facturen en daarmee minder logistiek.

Een andere optie is het verlengen van de gebruiksduur van gebruiksartikelen en investeringsgoederen; (gebruiksduur x 2 = Q / 2), door repareren, updaten en refurbishen in plaats van vervangen. Eis bij aankoop dat onderdelen en updates nog vele jaren beschikbaar zijn.

Laatste tip: bestel 'hardlopers' in grote verpakkingen, vraag om retourverpakkingen en minder vulmateriaal. Vaak volstaat de primaire verpakking ook als verzendverpakking.

In een volgend artikel komen andere verduurzamings- en bespaartips aan de orde.

Deel dit artikel