Forse stijging energieprijzen

Prijsstijging

In de afgelopen maanden zijn de lange termijnprijzen (2022 en 2023) voor elektriciteit en gas flink gestegen. Terwijl we vorig jaar nog spraken over nieuwe diepterecords voor de gas- en elektriciteitsprijzen, beweegt de markt nu de andere kant op.

Minder voorraad

Op dit moment zijn de uitgeputte gasbergingen in Europa bepalend voor de gasprijzen. Door de langer aanhoudende kou is er minder ruimte geweest om de voorraden aan te vullen voor de komende winter. De gasbergingen zijn nu voor 37% gevuld, terwijl dit vorig jaar in dezelfde periode 73% was.

CO2-emissie

Voor elektriciteit wordt de prijsstijging vooral veroorzaakt door de prijs van CO2-emissierechten. Emissiehandel (EU ETS) is een marktinstrument waarmee de Europese Unie de uitstoot van broeikasgassen kosteneffectief wil verminderen om zo haar doelstellingen te behalen. Vragers en aanbieders handelen in emissierechten en zo komt een CO2-prijs tot stand. De prijs van deze rechten varieert op dit moment enorm en er wordt veel gespeculeerd in deze markt.

Gespreide inkoopstrategie

Vanuit Intrakoop monitoren wij de markt. We stemmen samen met de leden in onze stuurgroep energie de inkoopstrategie af. Door toepassing van onze inkoopstrategie spreiden we het risico en zijn we minder overgeleverd aan de grillen van de elektriciteits- en gasmarkt. 

Heb je vanuit je zorgorganisatie nog geen energiecontract voor 2022 en 2023? Dan kun je je op dit moment nog aansluiten bij onze collectieve inkoop door deel te nemen aan onze energieovereenkomsten. Je profiteert dan ook direct van de contractvoorwaarden die speciaal voor de zorg zijn afgestemd met de energieleverancier.

Deel dit artikel

Neem contact op

Wil je meer weten over de prijsontwikkelingen of over onze collectieve inkoop van energie? Neem dan contact op met

David Hoorn
Inkoper/productmanager Energie
  • 06 52 75 28 84