Leverproblemen ICT-hardware? Wij kunnen je helpen.

Desktop image

Iedere inkoper heeft het inmiddels gemerkt; laptops, tablets, desktops maar ook servers zijn erg lastig leverbaar.

Al sinds eind 2019 is er een tekort aan processoren van Intel. Dit leidt ertoe dat apparatuur soms tot enkele maanden levertijd heeft. Tel daarbij op de gevolgen van het massaal thuiswerken vanwege de Corona-pandemie en dan realiseer je je dat het er niet beter op wordt. 

We krijgen bij Intrakoop met enige regelmaat de vraag of wij nog een specifiek model laptop of PC kunnen leveren. Wanneer je als zorginstelling een specifiek model hanteert, en dit model niet leverbaar is via jouw leverancier dan geldt over het algemeen jammer genoeg dat dit model niet meer in Nederland aan te kopen is. 
Maar we hebben toch behoefte aan werkplekken, en zeker in deze coronatijd is de behoefte aan laptops en tablets ongekend groot. Hoe los je dat dan op? 
Vanuit Intrakoop hebben we met onze leveranciers een aantal oplossingen bekeken en op een rijtje gezet. Het blijkt dat met name de meest populaire modellen niet leverbaar zijn, maar dat met gerichte zoekacties nog wel goede alternatieven op korte termijn te bemachtigen zijn. Het is dan echter wel zaak om ruimere selectiecriteria aan te houden.

Denk dan aan:

  • Een ander type van zelfde merk. Dit geeft over het algemeen de minste problemen met migraties. Wel zijn deze machines vaak iets duurder bijvoorbeeld omdat deze zijn voorzien van extra’s zoals een touchscreen
  • Een eerdere generatie van hetzelfde merk. Een aantal modellen laptops met een 5e of 6e generatie processor zijn doorgaans nog wel goed verkrijgbaar. Vaak zijn deze modellen nog ruim voldoende uitgerust voor de functie waarvoor deze de komende jaren ingezet worden. Bovendien is de prijs vaak een stuk lager. Veel leden hanteren een afschrijvingstermijn van 5 jaar. Door deze terug te brengen naar een termijn van 3 jaar zijn de kosten per jaar over het algemeen gelijk en wordt voorkomen dat men te lang op een verouderd platform blijft werken
  • Het gehanteerde merkenbeleid loslaten en voor een ander merk gaan kiezen. Van populaire merken zoals Hewlett Packard, Dell en Lenovo kennen de meest gevraagde modellen extreem lange levertijden. Het komt echter ook voor dat modellen met vergelijkbare specificaties van een ander merk wél goed verkrijgbaar zijn. Denk dan aan Acer, Toshiba of Fujitsu
  • Kies voor AMD processoren in plaats van Intel processoren. Zoals aangegeven kennen met name laptops met Intel processoren lange levertijden. Misschien is het te overwegen om systemen met AMD processoren in te zetten. In het middensegment zijn laptops met een Intel Core i5 processor de standaard. Deze processor is te vergelijken met de AMD Ryzen 5 processor.  Deze laatste zijn met een kloksnelheid van 4,4 Ghz kloksnelheid weliswaar iets minder krachtig dan de Intel i5 (4.6 Ghz), maar daar staat tegenover dat een AMD processor het dubbele aantal threads heeft en dus meer taken tegelijk kan uitvoeren. Bovendien is het stroomverbruik van de AMD processor met 65 watt veel lager dan de Intel i5. 

'Imagen' hoeft geen probleem meer te zijn

Vaak horen we van zorginstellingen dat afwijken van de standaard problemen geeft met het image en dus een afwijkend model daardoor niet ingezet kan worden. Met de nieuwste imaging technieken is het niet langer noodzakelijk dat de systemen volledig identiek moeten zijn. Wanneer dit binnen jouw zorgorganisatie speelt helpen we je graag met nieuwste technieken voor hardware-onafhankelijk imagen. 

Andere opties

Tot slot willen we je graag attenderen op een drietal andere mogelijkheden om de levertijd van hardware te overbruggen:

  1. Tijdelijk huren van hardware. Intrakoop heeft goede contacten met partijen die gespecialiseerd zijn in het tijdelijk beschikbaar stellen van gebruiksklare computerapparatuur. Dit is vooral een goede oplossing voor de inrichting van tijdelijke voorzieningen (denk aan teststraten of priklocaties), maar zo kun je ook voorzien in de overbrugging van levertijden van slecht leverbare apparatuur
  2. Het inzetten van refurbished apparatuur. Naast de genoemde oplossingen kan als alternatief ook worden overwogen om jong gebruikte apparatuur in te zetten. Dit is een oplossing die met name veel wordt toegepast voor de inzet van tablets en smartphones, maar ook voor een tekort van laptops kunnen refurbished machines een (eventueel tijdelijke) uitkomst bieden
  3. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Via de juiste kanalen is vaak meer mogelijk. Wij kennen die kanalen en kunnen je helpen bij bijvoorbeeld parallelle import. Zet ons voor je aan het werk, zoals gezegd kennen wij de juiste kanalen en kunnen je in bijna alle gevallen helpen.   

Deel dit artikel

Neem contact op

Vragen? Schakel ons in! Neem contact met ons op en weet dat wij je actief helpen met het zoeken naar de juiste oplossingen en apparatuur.

Simon Kuipers
Productmanager ICT
  • 06 54 77 10 26