Chirurgische of FFP2-mondmaskers?

Beschermende hulpmiddelen

De zorgvakbond van het CNV, NU’91 en beroepsvereniging V&VN hebben bij het RIVM aangedrongen op een aanpassing van de richtlijnen voor mondmaskers. Nu worden de FFP2-maskers alleen aangeraden voor handelingen met een hoog risico bij coronapatiënten of mensen die mogelijk besmet zijn met het coronavirus. In andere situaties zou het chirurgische mondmasker volstaan.

Een FFP2-masker houdt meer virusdeeltjes tegen en beschermt de drager daardoor beter. In Duitsland en Amerika werken zorgmedewerkers standaard met FFP2, in veel andere landen nog niet. De vakbonden vinden dat alle zorgmedewerkers bij elk contact met coronapatiënten een FFP2-masker zouden mogen dragen. En ook in andere situaties als deze medewerkers het zelf nodig vinden. De brancheorganisaties vragen al langer om betere beschermingsmaskers voor al het zorgpersoneel. Inmiddels vindt ook een meerderheid in de Tweede Kamer dat alle zorgmedewerkers betere mondmaskers moeten kunnen gebruiken. 

Het ministerie van VWS heeft aangegeven dat zorgmedewerkers die zich onveilig voelen mogen afwijken van de richtlijn van het RIVM. Er mogen geen belemmeringen zijn om de FFP2-maskers te gebruiken. Werkgevers kunnen voor het extra bestellen van deze mondkapjes financiële compensatie krijgen. De aanpassing van de richtlijn is nog onderwerp van gesprek. Minister Tamara van Ark heeft werkgevers en werknemers opgeroepen om deze week een handreiking FFP2-mondmaskers te ontwikkelen.

Beschikbaarheid

Als het RIVM de richtlijn aanpast en alle zorgmedewerkers de FFP2-maskers moeten kunnen gebruiken, is er dan voldoende voorraad? Ja, wat dat betreft kunnen alle zorgmedewerkers met deze mondmaskers werken. Diverse leveranciers hebben deze producten op voorraad. En anders kunnen zorgorganisaties een beroep doen op de noodvoorraad bij het LCH. Daar liggen bijna 26 miljoen FFP2-maskers. Bovendien zijn er nog ruim 46 miljoen FFP-maskers in bestelling. Als de huidige leveringen van chirurgische maskers door het LCH zouden worden vervangen door alleen FFP-maskers, heeft het LCH een voorraad van 6 maanden (bron: Q&A LCH-webinar 19 januari 2021).

 

Deel dit artikel

Neem contact

Heb je vragen over hoe Intrakoop je kan ondersteunen in deze coronatijd? Of wil je ervaringen delen? Mail naar coronateam@intrakoop.nl of neem contact op met de projectleider van ons coronateam

Joost Geerlings
Adviseur
  • 06 20 60 39 44