Bedrijfsvoering en het coronavirus

Verpleegkundige met dame in rolstoel

Het verlenen van goede zorg staat voorop. Toch komen er ongetwijfeld heel veel vragen op je af als werkgever. Daarom hebben we advocatenkantoor Lexsigma Healthcare gevraagd om de belangrijkste juridische en andere aspecten in de bedrijfsvoering op een rij te zetten.

Q&A: de gevolgen van het coronavirus voor de werkvloer

Wat mag je van je werknemers verwachten in deze coronacrisis? En andersom? Denk bijvoorbeeld aan vragen als:

  • Moet mijn medewerker in gezinsquarantaine en wat zijn de gevolgen? 
  • Welke stappen kan ik nu al nemen als voorbereiding op een aanvraag NOW: Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid?
  • Wat mag ik in deze tijden van het coronavirus aan mijn werknemers vragen over hun gezondheid? 
  • Mag ik een vakantieaanvraag weigeren of zelfs intrekken omdat ik de arbeidscapaciteit niet kan missen?

De antwoorden op deze en andere veel gestelde vragen vind je in dit document.

Praktische tips en initiatieven in de zorg

In deze bijzondere tijden van het coronavirus worden er diverse speciale voorzieningen getroffen. Door onder meer de rijksoverheid, het UWV, de Belastingdienst, de pensioenfondsen, de banken, zorgverzekeraars en gemeenten. (Voor goede niet-zorgspecifieke informatie voor alle werkgevers kun je ook terecht op www.vno-ncw.nl, www.mkb.nl en www.kvk.nl

Lexsigma Healthcare heeft enkele praktische tips voor je als werkgever in de zorg op een rij gezet, bijvoorbeeld om je liquide middelen zoveel mogelijk te behouden en tips gericht op personeelskosten. Ook zijn er bijzondere aandachtspunten specifiek voor de zorg, bijvoorbeeld over de financiering Wmo/Jeugdwet, kruisbestuiving personeel, herregistratie BIG en over een subsidie voor digitale toepassingen ondersteuning zorg op afstand. 

Je vindt de praktische tips en bijzondere aandachtspunten in dit document

Neem contact op

Staat je vraag er niet tussen, heb je nog tips of wil je sparren? Stuur dan een e-mail naar arbeidsrechtvraag@lexsigma.nl en ondernemingsrechtvraag@lexsigma.nl of neem contact op met advocatenkantoor Lexsigma Healthcare (020 – 8940700). Een eerste gesprek is gratis.

 

Deel dit artikel