Grip op energie met een energiebeheersysteem

Mannen met tablet_web

Stuurt jouw zorgorganisatie nog niet effectief op energieverbruik? Een energieregistratie- en bewakingssysteem (EBS) helpt je grip te krijgen.

Wetgeving vanuit Europa, uitgewerkt voor Nederland, verplicht bedrijven en organisaties om maatregelen te nemen om hun vastgoed te verduurzamen. Zo is sinds 1 januari 2018 een energieregistratie- en bewakingssysteem (EBS) verplicht voor veel sectoren. Voor de zorg geldt dit alleen voor zorgorganisaties met een grootverbruikaansluiting. Een energieregistratie- en bewakingssysteem helpt je in een paar stappen geld te besparen en te verduurzamen.

Registratie bij netbeheerders op orde

Als jouw zorgorganisatie meerdere locaties heeft, kun je als eerste stap de registratie  bij netbeheerders en leveranciers controleren. Het gebeurt helaas maar al te vaak dat wijzigingen in eigendom (of het gecontracteerde vermogen) niet goed doorgegeven of verwerkt zijn. En dan betaal je ten onrechte voor dit energieverbruik.

Controle voor  de juiste energiefacturen

Samen met je leverancier en Intrakoop kun je nagaan of alle verklaringen bij de leverancier bekend zijn om in aanmerking te komen voor vermindering van energiebelasting. Ook kan het lonen om te checken of de meterstanden en het maandelijks verbruik goed doorkomen bij je leverancier. Zodat je de juiste energiekosten in rekening gebracht krijgt.

Als de administratie op orde is, kun je de derde stap zetten: het verkrijgen van inzicht in het verbruik én actie ondernemen om dit verbruik daadwerkelijk terug te dringen.

Inzicht in het verbruik 

Een EBS geeft inzicht in het verbruik van de aansluitingen over een dag, week, maand of jaar en de mogelijkheid verbruiken te vergelijken. Een analyse van deze gegevens biedt al de nodige handvatten. Zoals onverwacht verbruik in de avond of het weekend, verkeerd afgestelde gebouwinstallaties en onverklaarbare piekwaarden. Het zal niet de eerste keer zijn dat naar voren komt dat een gebouw ’s morgens vroeg wordt verwarmd (gasverbruik vanaf 4 of 5 uur), en na zonopkomst gekoeld moet worden (elektriciteitsverbruik vanaf 8 of 9 uur).

Stap voor stap naar duurzaam vastgoed

Door op basis van deze analyses uit het EBS maatregelen te nemen, kun je een eerste stap zetten om te besparen op je energieverbruik. Daarna kun je, als onderdeel van de portefeuilleroutekaart, verdere maatregelen nemen die het verbruik structureel verminderen. Als je de portefeuilleroutekaart monitort, kan iedereen in je zorgorganisatie zien welke resultaten jullie behalen om te verduurzamen en bij te dragen aan  de klimaatdoelstellingen.

Deel dit artikel

Neem contact op

Wil je meer weten over een energieregistratie- en bewakingssysteem voor jullie zorgorganisatie? Neem dan contact op met INNAX of Hellemans Consultancy of met

Elise ter Heine
Contractmanager Energie
  • 06 13 15 28 93