Andere kijk op Eten & Drinken: Het heilzame effect van samen koken

Salade-maken

‘Geef cliënten meer eigen verantwoordelijkheid voor hun herstel’, is een belangrijk uitgangspunt in de nieuwe visie op Eten & Drinken van Traverse. De Tilburgse maatschappelijke opvang voor dak- en thuislozen stimuleert bewoners samen de keuken in te gaan om een gezonde maaltijd te maken. Een succes in meer opzichten!

Hoe stimuleer je de eigen regie voor herstel bij bewoners in de dak- en thuislozenopvang? ‘Een eerste stap is hen meer verantwoordelijkheid te geven voor hun eigen dagelijkse maaltijden’, vertelt Paul Happel, projectleider “Herstelgericht en gezond koken” van Traverse. ‘Eten doe je elke dag; door zelf vers te koken, werk je meteen aan je gezondheid en zelfredzaamheid. En samen gezond koken kan daar goed bij helpen, merken wij. Leerzaam is het ook. Als je weer op jezelf woont, is het handig als je een gezonde, voedzame maaltijd kunt maken.’

Vertaalslag 

Maar hoe breng je bewoners ertoe een gezonde maaltijd op tafel te toveren, passend binnen het budget? En hoe zorg je dat de gekozen aanpak goed aansluit bij elke groep cliënten? ‘Best een uitdaging’, aldus Paul. ‘Naast visieontwikkeling hadden we behoefte aan een vertaalslag naar de praktijk. Om ideeën en inspiratie op te doen, deden we samen met andere maatschappelijke opvangorganisaties mee aan de workshop visieontwikkeling Eten & Drinken van Intrakoop. We gingen aan tafel met mensen uit verschillende disciplines onder begeleiding van Lian Traa, inkoper en productmanager Eten & Drinken. Door met elkaar in gesprek te gaan en te brainstormen hoef je niet alles zelf te bedenken.’

Samen koken

De ontwikkeling van de nieuwe visie op Eten & Drinken viel samen met de nieuwbouw van drie gebouwen van Traverse. In januari startte één van de nieuwe gebouwen de pilot ‘Koken onder begeleiding. Paul: ‘Elk gebouw heeft nu een huiskamer met eigen kookgelegenheid, waar ruimte is om samen te koken. Als bewoner kies je voor een maaltijd van Traverse of voor een maaltijdvergoeding om zelf te koken. Je kunt meedoen aan een kookgroep, waarbij je in een duo onder begeleiding de avondmaaltijd kookt voor jezelf en andere bewoners. De mensen van de kookgroep koken zes dagen in de week. Ben je nog niet zover om zelf te koken, dan kun je ook vrijblijvend meehelpen, bijvoorbeeld met aardappels schillen. Tot slot kun je als bewoner ook op eigen gelegenheid koken. De vorm waarin je meedoet hangt af van je persoonlijke situatie en mogelijkheden. Voor het gezamenlijke koken biedt het bestelsysteem van leverancier Van Hoeckel uitkomst. Hier kunnen we via een budgettool drie keer per week overzichtelijk bestellen.’ 

Kookvoorziening Traverse

Trots 

Wat levert het samen koken op? ‘Bewoners hebben meer inspraak in wat op tafel komt’, zegt Paul. ‘De koks bepalen zelf het menu in overleg met de begeleider, dat biedt meer ruimte voor maaltijden uit verschillende culturen. De begeleider maakt afspraken met hen en geeft suggesties voor een gezond menu volgens de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Zo worden bewoners zich bewust van hoe een gezond en volwaardig menu eruitziet. Door de dagelijkse beweging in de keuken, gaat het koken steeds meer leven. De heerlijke geuren trekken de aandacht en bewoners schuiven vaker aan tafel in de huiskamer. Samen koken en eten verbindt; het haalt bewoners uit hun isolement én zij eten beter. Zij kunnen talenten ontplooien, samenwerken en van elkaar leren. Mensen zijn trots op hun gerechten en letten ook meer op uiterlijke verzorging. Dus niet alleen de fysieke gezondheid verbetert, ook het geestelijk welzijn.’

Ervoor gáán

Het project kent, net als elk ander project, ook ups en downs. ‘Een nieuwe aanpak roept ook weerstand op. Bovendien is het samen koken dit voorjaar door de Coronamaatregelen helaas een poos stilgelegd. Nu de regels weer meer ruimte bieden, pakken we stapsgewijs de draad weer op. Ook in onze andere locaties gaan we ermee aan de slag, afgestemd op de groepen daar. Het is hard werken en het vraagt veel flexibiliteit van de begeleiders’, aldus Paul. ‘Maar als je ergens in gelooft, moet je ervoor gáán. Ik zie cliënten opbloeien en daar doen we het voor!’ 

Tijd voor een nieuwe kijk op Eten & Drinken?

Is jouw organisatie toe aan een nieuwe visie op Eten & Drinken? Intrakoop helpt jou graag bij de ontwikkeling hiervan. Wij organiseren workshops op maat voor jouw organisatie die resulteren in een nieuwe visie concreet op papier. Maar we kunnen ook een netwerkbijeenkomst organiseren. Daarin kun je met vergelijkbare, gelijkgestemde organisaties sparren en ideeën opdoen voor de invulling van eten en drinken binnen jouw organisatie. Weten wat er mogelijk is? Lian Traa denkt graag met je mee. 

 

 

Deel dit artikel

Neem contact op

Lian Traa - van Spijk
Inkoper/productmanager Eten & Drinken
  • 06 50 68 06 81