Van wet DBA naar webmodule

Verpleegkundige ondersteunt patient_web

Als zorginstelling wil je de flexibele schil graag goed regelen. Zo voorkom je problemen in de planning en krijgen de cliƫnten en patiƫnten de zorg die zij verdienen. Steeds vaker staan zelfstandige zorgprofessionals op de werkvloer. Waar moet je dan op letten en hoe kun je dit het beste regelen?

Met de wet DBA wil de overheid de verantwoordelijkheid voor de relatie die opdrachtgever en zzp’er samen aangaan beter verdelen. Vooral in situaties waarin twijfel bestaat over een dienstbetrekking, moeten de wet DBA en de bijbehorende overeenkomsten meer duidelijkheid bieden.

Handhaving uitgebreid

Als een opdrachtnemer (de zzp’er) op papier als zelfstandig ondernemer een opdracht vervult, maar in de praktijk als werknemer wordt behandeld en/of zich zo gedraagt, dan is dat schijnzelfstandigheid. Door onduidelijkheid over de criteria waarop de Belastingdienst naleving van de wet DBA moet toetsen, is de wet tot nu toe nog niet gehandhaafd. Hier komt nu langzaam verandering in.

Webmodule volgt wet DBA op

Op 1 januari 2021 gaat de webmodule de wet DBA opvolgen. Het is een online vragenlijst die opdrachtgevers duidelijkheid geeft of een opdracht ook buiten dienstverband kan worden uitgevoerd.door een zzp’er dus. Als dat zo is dan rolt er een opdrachtgeversverklaring uit. Hiermee krijgt de opdrachtgever de zekerheid dat hij geen loonbelasting en sociale premies hoeft af te dragen.

Wat betekent dit voor zorgorganisaties?

Het zal waarschijnlijk nog wel even duren, voordat er duidelijkheid komt over de vraag: wel of geen dienstverband? Toch kun je als zorgorganisatie al de juiste voorbereidingen treffen om voorlopig nog te voldoen aan de wet DBA. 

Meer informatie en tips over de wet DBA en de webmodule vind je in deze whitepaper van PIDZ.

Deel dit artikel