Zelf duurzame energie opwekken met de SDE++

Spaarvarken

Als jouw zorgorganisatie overweegt zelf (meer) duurzame energie op te wekken, dan kan de SDE++- subsidie ervoor zorgen dat je de investering aanzienlijk eerder terugverdient. Bij toekenning wordt het verschil tussen de kostprijs van grijze (fossiele) energie en die van duurzame energie vergoed over een periode van vijftien jaar.

Verbreding SDE+ naar SDE++

De stimuleringsregeling duurzame energieproductie (SDE+) is dit jaar verbreed naar de stimuleringsregeling duurzame energietransitie (SDE++). De nieuwe regeling houdt vast aan een aantal elementen van de SDE+-regeling, zoals het zogenaamde subsidiëren van de onrendabele top, een gefaseerde openstelling en concurrentie tussen de verschillende technieken voor het opwekken van duurzame energie. Een belangrijk nieuw uitgangspunt in de SDE++ is de rangschikking op basis van verwachte subsidie per vermeden ton CO₂-emissies. Dus hoe meer CO2-emissie je vermijdt, hoe hoger de kans op subsidie.

Waarom gebruikmaken van de subsidie zinvol is

Naast het verkorten van de terugverdientijd zijn er meer goede redenen om dit najaar SDE++- subsidie aan te vragen:

  • Zelf opwekken van zonne-energie is een zeer betrouwbare manier van verduurzaming, waardoor je ook een hoger energielabel krijgt.
  • Duurzame energieopwekking zal een essentieel onderdeel van de routekaarten blijven om aan de toenemende plichten voor het verduurzamen van de zorg te voldoen.
  • Er is geen zekerheid over de voortzetting of hoogte van de subsidieregeling in de toekomst.

Dien de aanvraag op tijd in

Je kunt de SDE++-subsidie aanvragen van 24 november tot 17 december 2020. De belangstelling is meestal groot en er geldt: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Wacht dus niet te lang, als je een subsidieaanvraag overweegt.

Ondersteuning bij aanvraag

Heb je hulp nodig bij het aanvragen van SDE++-subsidie of wil je dit liever uitbesteden aan een specialist? Wij hebben vanuit Intrakoop contracten afgesloten met twee onafhankelijke partijen: Hellemans Consultancy en INNAX. Zij kunnen je ondersteunen bij het aanvragen van deze subsidie.

Deel dit artikel

Neem contact op

Wil je meer weten over deze subsidieregeling of de ondersteuning via Hellemans Consultancy en INNAX? Neem dan contact op met

Elise ter Heine
Inkoper/productmanager Energie
  • 06 13 15 28 93