Gezondere voeding? Wetenschappelijke inzichten en praktijkvoorbeelden uit de zorg

Verduurzaming: betrek iedereen bij de plannen

Intrakoop bezocht twee evenementen waarin ontwikkelingen op het gebied van goede voeding in de zorg centraal stonden. Diverse sprekers deelden wetenschappelijke inzichten én zorginstellingen gaven voorbeelden uit de praktijk.

28 januari - Kennisevent Zorg voor eiwit in de zorg
georganiseerd door Van Hoeckel

Het belang van eiwit in de voeding krijgt een steeds belangrijkere rol in het bepalen van goede en gezonde voeding. Eiwitten in onze voeding leveren de bouwstoffen voor onze spieren. Juist bij ziekte en herstel hebben we extra eiwit nodig voor het behoud en de groei van spiermassa. Ook bij ondervoeding krijgen patiënten en cliënten vaak een eiwitrijk dieet. Echter is het voor veel senioren ondoenlijk om zoveel meer te eten. Hoe zorg je er dan toch voor dat deze personen voldoende eiwit binnen krijgen? 

Tijdens dit kennisevent gaven een aantal boeiende sprekers een presentatie over de wetenschap en praktijk van de eiwittransitie in de zorg. Informatie hierover is terug te lezen in de whitepaper, die je hier kunt downloaden. 

Hierin worden ook drie cases besproken, die Van Hoeckel samen met zorginstellingen heeft uitgevoerd. In het kort:

  1. Brabantzorg
    cliënten van BrabantZorg kregen naast de drie hoofdmaaltijden ook drie tussendoortjes aangebden. Het ging om drie groepen cliënten: dementerende ouderen, revalidatiepatiënten en bewoners van een somatische woongroep. Bij alle drie de groepen nam de eiwitinname toe met +/- 20%.
  2. Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis
    In een nieuw voedingsconcept zijn er op één dag negen contactmomenten ingevoerd, die de eiwitinname en waardering van het eten verhogen. Voor ontbijt, lunch en diner bestelt de patiënt à la carte. Daarnaast komt vier keer per dag een rijdende keuken met aantrekkelijke gerechtjes op de afdeling. Tenslotte zijn er nog twee momenten waarop de patiënt de mogelijkheid krijgt om iets te eten en drinken bij de zorgassistent.
  3. St. Antonius Ziekenhuis
    Twee weken voorafgaand aan een openhartoperatie of dotterbehandeling, kregen oudere hartpatiënten een box met eiwitverrijkt eten en drinken thuis bezorgd. Hierdoor steeg de eiwitinname en nam de ligtijd in het ziekenhuis af.

20 februari – Seminar Goede Voeding in de Zorg 2020
georganiseerd door Alliantie Voeding in de Zorg

 

Dat goede voeding in de zorg belangrijk is, weten we inmiddels. Maar hoe kom je tot een gezond voedingsaanbod voor patiënten, bezoekers en medewerkers? Naar aanleiding van het Nationaal Preventieakkoord met daarin afspraken over een gezonder voedingsaanbod in ziekenhuizen, heeft Alliantie Voeding in de Zorg het project ‘Goede Zorg Proef Je’ opgezet. Kennis delen, van elkaar leren en elkaar inspireren is het credo. In februari werden praktijkvoorbeelden en handvatten gedeeld met de deelnemers die voornamelijk van ziekenhuizen uit het hele land kwamen. 

In het seminar spraken o.a. verantwoordelijken van Meander MC Amersfoort, Ziekenhuis Gelderse Vallei Ede en het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis Tilburg over hun ervaringen op dit vlak. Hun belangrijkste tip: “Werk vanaf het begin samen met alle afdelingen die met voedsel te maken hebben, want je hebt de kennis van iedereen nodig. Bovendien creëer je zo draagvlak.” Daarnaast pleiten ze voor kleur op het bord, een duidelijk verhaal over het belang van gezonde voeding en plezier in de weg naar een gezonder voedingsaanbod.

Ook gaf een internist-endocrinoloog bij het AMC Amsterdam een boeiende presentatie over de rol van de arts. Hij vergelijkt de weg naar gezonde voeding in het AMC met zijn fietstocht over de Stelvio: “Onderweg naar de top kom je veel haarspeldbochten tegen, maar het is zeker de moeite waard. Goed eten heeft immers veel invloed op de gezondheid van de patiënt." Artsen hebben een voorbeeldrol in voedingszorg.

Een uitgebreider verslag van deze bijeenkomst en interessante links zijn te vinden op de website van Alliantie Voeding in de Zorg:

Deel 1: Steeds meer goede voeding in de zorg
Deel 2: Goede voeding in de praktijk

Stappen zetten richting een gezonder aanbod?

Ben je geïnspireerd door bovenstaande informatie en wil je sparren over hoe jouw organisatie stappen kan zetten richting gezonder aanbod van eten & drinken? Schroom niet ons te benaderen, we helpen je graag verder. Zo kunnen we visieworkshops organiseren, je huidige voedingsdienst analyseren of adviseren over aspecten als gezondheid en duurzaamheid binnen je inkoop. Ook kan je huidige voedingsleverancier vaak veel betekenen. Vraag hen wat de mogelijkheden zijn binnen gezonder aanbod en verstrekking van dit aanbod. Ook in deze gesprekken ondersteunen we je graag.

Deel dit artikel