Kom ook in actie voor duurzame zorg

Duurzaamheid

Een leefbare en gezonde wereld wil iedereen. Als een van de grootste sectoren in Nederland kan de zorg daaraan een belangrijke bijdrage leveren. In het kader van de Green Deal Duurzame Zorg worden allerlei initiatieven ondernomen, ook door Intrakoop. Doe je mee?

Green Deal Duurzame Zorg
Laatste workshops

Al veel inkopers en andere mensen die de footprint in hun organisatie willen verkleinen hebben enthousiast deelgenomen aan de workshops van Nevi over maatschappelijk verantwoord inkopen, klimaatneutraal inkopen en circulair inkopen. Als je nog mee wilt doen, reageer dan snel. Op 12 december, 14 en 21 januari zijn de laatste workshops. Er zijn geen kosten aan verbonden. Bekijk de informatie en meld je aan 

Pilot afvalscheiding en -verwerking

Als eerste stap naar een zero-waste afvalbeleid voor alle zorgorganisaties gaan we een pilot opzetten voor het scheiden van PMD-afval (plastic, metaal en drankkartons). Hiermee neemt je CO2-uitstoot af en daalt de vraag naar natuurlijke hulpbronnen. Diverse leden hebben zich al voor deze pilot aangemeld. Op 23 januari gaan we met een kick-off bijeenkomst van start. Wil je meer weten en ook meedoen? Neem dan contact op met Bert Baan.

Pilot verduurzaming voeding

Vooral vlees en zuivel hebben grote impact op het milieu. Als we minder dierlijke en plantaardige voeding inkopen en eten, heeft dat een positief effect op het milieu. Met de Zorgmonitor (https://www.intrakoop.nl/diensten/eten-en-drinken/zorgmonitor-duurzaam-gezond) van Foodstep en Intrakoop krijg je inzicht in de duurzaamheid en CO2-uitstoot van je aankopen voor eten en drinken. Je kunt dan verantwoorde en duurzame keuzes maken. Als je wilt, helpen we je samen met de Foodprofessor bij een verbeterplan. Bovendien kun je je aansluiten bij het leernetwerk catering om kennis en ervaring met andere zorglocaties uit te wisselen. Voor deze pilot hebben zich al diverse leden opgegeven. Op 6 februari is de kick-off bijeenkomst voor dit project. Voor meer informatie en aanmelden kun je terecht bij Bram Buyserd.

Pilot onderhoud

We gaan een standaard onderhoudscontract voor duurzaam beheer van zorglocaties ontwikkelen. Samen met zorgorganisaties en hun huisinstallateurs. Dit contract moet voldoen aan het ISSO-keurmerk en kunnen alle zorgorganisaties gebruiken. De pilot heeft als doel een onderhoudscontract uit te werken en te implementeren bij zorglocaties. Er hebben zich al voldoende leden aangemeld om met deze pilot te starten.

Pilot deelmarktplaats 

Veel zorgproducten staan ongebruikt op een afdeling of locatie. Om zoveel mogelijk zorgproducten opnieuw te gebruiken en onnodige waardevernietiging en inkoop te beperken gaan we een deelmarktplaats voor zorgproducten opzetten. Wil je meer weten of meedoen aan deze pilot? Neem dan contact op met Gerdi Broers.     

Al deze activiteiten maken deel uit van het Programma klimaatneutraal en circulair inkopen 2019-2020. Op verzoek van het ministerie van VWS coördineert Intrakoop de uitvoering hiervan samen met Nevi, leden en andere partijen. De activiteiten worden gefinancierd met klimaatgeld uit het regeerakkoord, de zogenoemde klimaatenveloppe. Hiermee geeft de rijksoverheid via inkoop een impuls aan de transitie naar een klimaatneutrale en circulaire economie. Heb je vragen over de klimaatenveloppe? Neem dan contact op met info@pianoo.nl 

Meer informatie

Wil je meer weten over ons Programma klimaatneutraal en circulair inkopen 2019-2020 om de zorg te verduurzamen en onze CO2-uitstoot te verminderen? Neem dan contact op met Jan Holsappel via jan.holsappel@intrakoop.nl of 06 21 28 69 32.

Deel dit artikel