Mobile Device Management, juist nu!

Mobiel met lock_web

Mobiele devices zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Dat leven kent een privé en een zakelijke kant die steeds meer in elkaar over lopen.

Voor zorginstellingen is het belangrijk hierbij om zowel de zakelijke als vertrouwelijke medische gegevens te beschermen. Vaak hebben zorginstellingen wel beleid opgesteld voor het gebruik van laptops van de zaak, maar nog niets vastgelegd over tablets en smartphones waarmee bedrijfsinformatie wordt uitgewisseld. Ook is het bij apparatuur die privé-eigendom is van de medewerker maar wel wordt ingezet op de werkvloer, vaak onduidelijk wie verantwoordelijk is voor de informatiebeveiliging. Dat leidt vaak tot gaten in de beveiliging van apparatuur en data. In het beveiligen en beheren van de mobiele devices speelt Mobile Device Management (MDM) een belangrijke rol.

Wat is MDM nou precies? 

MDM is gericht op het beheer van alle mobiele apparaten binnen een bedrijf of organisatie. Daarbij is er aandacht voor het beheer van de software (bijvoorbeeld updates en upgrades van apps), instellingen (configuratie) en gebruikersrechten en beveiligingsbeleid. Met behulp van een MDM-systeem kan je vanaf één centraal punt in je organisatie de gehele mobiele omgeving effectief beheren en beveiligen. Het maakt dan niet meer uit om wat voor soort mobiel apparaat, netwerk of provider het gaat. MDM geeft je meer grip op de tablets en smartphones in jouw organisatie en de veiligheid van de daarop aanwezige zakelijke data.

Een MDM-systeem werkt op afstand: de beheerders voeren hun taak uit op kantoor, waarna gebruikers ‘over the air’ een actie uit moeten voeren. Denk hierbij aan het afdwingen, instellen en vervolgens gebruiken van bijvoorbeeld een wachtwoord en/of pincode. Ook kan met MDM op afstand aangegeven worden welke sites al dan niet bezocht mogen worden met de smartphone. Dit noemen we ‘black and white listing’. Zo wordt misbruik van jouw bedrijfsgegevens voorkomen en houden je gebruikers hun productiviteit.

MDM beveiligt data en spraak

Het beveiligen van data en spraak is noodzakelijk. Iedereen wordt zich steeds meer bewust van het risico van onderschepping van gevoelige informatie. Het organiseren en realiseren van goede beveiliging is complex en veeleisend. MDM draagt bij aan een optimale beveiliging. De cloudoplossing richt zich op het encrypten van data op het mobiele toestel of tablet, het remote installeren daarvan en de distributie van applicaties en het beheren ervan.

MDM versus MAM

Daarnaast wordt met de toename van het gebruik van mobiele apparatuur en apps op de werkvloer ook het applicatiebeheer steeds belangrijker. Zeker bij grote organisaties. Mobile Application Management (MAM) is de discipline die zich specifiek richt op het beheer van de software op de mobiele apparatuur. Zo kan het mobiele apparaat soms softwarematig opgedeeld worden in een zakelijke en privé-omgeving om te voorkomen dat bedrijfsgegevens weglekken tijdens privégebruik van de apparatuur. Daarnaast zoeken steeds meer organisaties alternatieven voor openbare clouddiensten waarmee gebruikers zakelijke informatie uitwisselen. Reden is de groeiende aandacht voor wet- en regelgeving (compliance) en privacy. Het beveiligings- en privacybeleid van bestaande diensten komt meestal niet overeen met de veel zwaardere eisen die het bedrijf stelt aan de beveiliging.

Naast de beveiliging van apparatuur is de beveiliging van data belangrijk. Veel organisaties bouwen de mogelijkheid in om bij verlies of diefstal van mobiele apparaten op afstand apparatuur te vergrendelen of data te wissen. Mind you, veel mensen zijn niet op de hoogte van het feit dat als je je e-mails kan lezen op je mobiele devices (met andere woorden, als er een koppeling is met een mailprogramma zoals bijvoorbeeld MS exchange) er ook zonder MDM en MAM al een mogelijkheid is voor de systeembeheerder van je bedrijf om het hele apparaat op afstand te wissen. Een optie die vaak ‘ingebakken’ zit in zo’n programma. 

Juist nu! 

Met de (zomer)vakantie(s) in het achterhoofd is het buitengewoon verstandig om een mobiel device op afstand te kunnen ‘wipen’. Medewerkers gaan namelijk met een heleboel vertrouwelijke informatie  op pad. Zeg nou zelf, het zou toch heel wenselijk zijn hier iets mee te kunnen bij verlies of diefstal in het buitenland? Maar ook in eigen land natuurlijk! Het beheer van MDM en MAM wordt vereenvoudigd door het groeiende aanbod aan beheeroplossingen die als webdienst geleverd worden. Cloud computing speelt daarbij een steeds grotere rol bij de inrichting van MDM en MAM. 


Deel dit artikel

Neem contact op

Wil je hier meer over weten? Patrick van Lonkhuijzen kan je over alle ins en outs van MDM en MAM vertellen en je daarnaast adviseren welke oplossing voor jouw organisatie het beste werkt.

Patrick van Lonkhuijzen
Consultant
  • 06 55 72 12 81