Schurft in je zorgorganisatie: hoe ga je om met je textiel?
Heftige jeuk, vooral ‘s nachts. Studenten van verschillende studentenhuizen in Leiden weten er alles van. In de zomer van 2018 waarde daar de schurftmijt rond. Maar niet alleen studenten worden getroffen. Ook zien we uitbraken in zorgorganisaties of kan een patiënt met schurft een ziekenhuis bezoeken. Hoe ga je hier met je textielverzorging mee om?
Wat is schurft?
Schurft (of scabiës) is een jeukende huidaandoening die gemakkelijk wordt overgedragen tussen personen. Een korte contacttijd kan al voldoende zijn. Schurft wordt veroorzaakt door een parasiet, de schurftmijt. De schurftmijt is een klein spinachtig beestje, dat in de huid gangetjes van ongeveer 1 cm graaft. Daar legt de mijt haar eitjes, die na drie dagen uitkomen. De nieuwe mijten kruipen uit het gangetje en leggen na twee weken ergens anders in de huid weer nieuwe eitjes. Overdracht van de mijt gebeurt via direct huidcontact (bijvoorbeeld via verzorging) of besmette kleding en beddengoed. Schurft kan goed worden behandeld. Dat gebeurt met tabletten of een crème (op doktersrecept).
Hygiënemaatregelen, wat moet er gebeuren?
Alle kleding die in de 3 dagen voor en tijdens de behandeling direct op de huid gedragen is, moet gewassen worden. Denk aan bijvoorbeeld onderkleding, pyjama, overhemd/blouse, broek/rok, sjaal, handschoenen en sloffen. Gebruik wegwerphandschoenen bij het verzamelen van de was!
Hetzelfde geldt voor beddengoed - dekbedovertrekken, (hoes)lakens en kussenslopen - en handdoeken. Keer, als het mogelijk is, de matras om.
Hoe moeten het linnen worden schoongemaakt?
Was het linnengoed en de onderkleding in de wasmachine op 60 graden. Bewaar moeilijk of niet wasbaar textiel en spullen (pantoffels, knuffels) bij voorkeur 3 dagen op kamertemperatuur (18-20 graden) in een afgesloten plastic zak of 3 dagen in een plastic zak in de vriezer (-18 graden).
Al te grondige reinigingsrituelen, zoals het zeer grondig schrobben van de huid of het uitkoken van kleding en linnengoed, zijn niet nodig.
Wasserij
Vanwege het besmettingsgevaar is het dus van belang de was in speciale zakken aan te leveren bij je in- of externe wasserij. Zij herkennen de zak en kunnen direct voorzorgsmaatregelen nemen. De was zal met een speciaal programma gewassen worden, zodat de was niet meer besmet is.
Meer weten: lees deze folder van het RIVM