Inkoop en de arbeidsmarktvragen

Verpleegkundige met patient_web

Wat kun je vanuit het inkoopvakgebied bijdragen aan de huidige arbeidsmarktopgave in de zorg?

De reden voor deze vraag is dat dit zo’n beetje in elk gesprek als belangrijkste strategische opgave van zorgorganisaties naar voren komt. Veel nieuwe collega’s in de zorg zijn nodig om vervanging te regelen en de groeiende zorgvraag op te vangen. Door de ontgroening komen minder potentiële medewerkers beschikbaar en tegelijkertijd hebben we er alle belang bij om de huidige medewerkers gemotiveerd en betrokken te houden en daarnaast perspectief te bieden om te voorkomen dat ze de sector gaan verlaten of zich als zzp-er gaan aanbieden. 

Wat kan inkoop ermee?

De voorspellingen zijn zorgwekkend en ook uit onze eigen jaarverslaganalyse komt  een forse stijging van de PNIL-kosten naar voren. Er komt meer geld beschikbaar om aan de groeiende zorgvraag met inzet van extra medewerkers te voldoen en om met opleiding en middelen mensen kwalitatief goede zorg te laten uitvoeren. We komen nu in de vreemde situatie terecht dat er met genoeg geld niet voldoende mensen zijn om zorg te verlenen of op te leiden. En dat gat wordt alleen maar groter.
Wat moeten we daarmee qua inkoopbeleid (een functie die overigens ook steeds schaarser is)? Kan inkoop dat oplossen?
Nee, dat kan inkoop niet. Maar inkoop kan  wel een betekenisvolle bijdrage leveren. Bijvoorbeeld door organisaties te helpen goede afspraken te maken met leveranciers die  niet alleen helpen met ‘extra handjes’ maar juist ook met:

  • Het professioneel doorvoeren van capaciteitsmanagement
  • Contractmanagement  en compliance van zzp-ers én alle PNIL-ers van detacheerders/uitzendbureaus
  • Beheersing en verlaging van PNIL-kosten
  • Aanpak en verlaging van het verzuim
  • Duurzame inzetbaarheid en behoud van personeel
  • Arbeidsbeperkten koppelen aan werk in de zorg
  • Aanschaf van handige HR-software tools

In het inkoopbeleid kan worden bekeken welke rol en bijdrage leveranciers buiten het HR-domein kunnen leveren. Denk dan aan zaken als: 

  • Procesverbetering waarbij zorgmedewerkers worden ontzien?
  • Wat kan samenwerking tussen leveranciers opleveren aan verbeteringen?
  • (Gedeeltelijke) overname van taken van zorgmedewerkers door leveranciers
  • Substitutiemogelijkheden door technologische innovatie

We hoeven onze wereld niet op zijn kop te zetten, maar door hier aandacht aan te schenken en over te communiceren, laat inkoop zien dat we begrijpen dat dit de grote thema’s zijn. Dat we hier vanuit ons perspectief een bijdrage aan kunnen leveren. 

En die bijdrage is misschien wel meer dan we denken. Intrakoop is bezig met de ontwikkeling van ‘shared capacity’ oplossingen voor inkoop en andere expertisegebieden. Daarnaast investeren we in extra capaciteit voor het ontwikkelen van HR-oplossingen voor instellingen. 

Deel dit artikel