Kans: strategisch inkopen
Strategisch energie inkopen, zodat je ook op lange termijn voordelig uit bent? Dat is echt een vak apart. Niet elke zorgorganisatie beschikt over deze kennis. Intrakoop helpt op een laagdrempelige manier.
Een grillig klimaat, de staat van de economie, de opwekcapaciteit van windmolens in omringende landen, het klimaatakkoord van Parijs, handelsconflicten en andere spanningen op het wereldtoneel. Het zijn allemaal zaken die een rol spelen bij de totstandkoming van energieprijzen.
Stuurgroep Energie
1,1 miljard kilowattuur elektriciteit en bijna 300 miljoen kubieke meter aardgas. Zoveel koopt Intrakoop jaarlijks voor haar leden in. En daarbij gaan ze niet over één nacht ijs. Ze verkennen de markt, analyseren het speelveld en gaan bij elke aanbesteding in gesprek met mogelijke leveranciers. De aanbestedingen doen ze altijd samen met de Stuurgroep Energie: bestaande uit inkopers en energiespecialisten die werkzaam zijn bij zorgorganisaties die lid zijn van Intrakoop.
Vak apart
'Energie-inkoop is een mooi, tactisch onderwerp', vindt Hans Bollen, senior inkoper bij Patyna en lid van de Stuurgroep Energie. 'Ik wist uit de praktijk al dat het een vak apart is, maar als lid van de stuurgroep weet ik nu helemaal hoe complex de energiewereld is. Als stuurgroep bespreken we hoe we het best op ontwikkelingen op de energiemarkt kunnen inspelen. We worden regelmatig bijgepraat door Intrakoop en hun energieadviseur Hellemans Consultancy. Heel leerzaam altijd. Het helpt ons ook echt om betere strategische keuzes te maken. Daarbij komt de nadruk steeds meer op duurzame energie te liggen. Gezien de enorme inkoopvolumes, kan Intrakoop de leden verschillende vormen van duurzame energie bieden. Het is mooi daar een bijdrage aan te leveren.'
Maatschappelijke verantwoordelijkheid
'Bij de aanbestedingen letten we niet alleen op de prijs. De prijs van energie zegt namelijk nog niet zoveel,' benadrukt Hennie van Pinxteren. Naast stafadviseur Techniek en Energie bij Meander MC in Amersfoort is ook hij lid van de Stuurgroep Energie. 'Zorgorganisaties hebben een maatschappelijke verantwoordelijk heid. Zij kiezen dan ook vaak voor duurzame energie. En die willen ze geleverd krijgen door leveranciers die op een maatschappelijk verantwoorde manier ondernemen.'
Stabiele prijs
'Daarnaast kijken we bij de inkoop zowel naar de korte als de lange termijn', vervolgt hij. 'Zorgorganisaties willen de zekerheid dat ze een stabiele prijs voor hun energie betalen. Het geld dat naar energie gaat, kunnen ze namelijk niet meer gebruiken voor de zorg zelf. Als stuurgroep houden we uiteraard goed rekening met de specifieke wensen van Intrakoop-leden. Vandaar ook dat ze voor verschillende inkoopstrategieën kunnen kiezen.'
Strategische keuzes
Intrakoop timmert dus niet alles dicht. Leden kunnen binnen de raamovereenkomst strategische keuzes maken. Alleen windenergie uit Nederland? Dat kan. Meteen energie voor de komende drie jaar inkopen? Kan ook. Dagelijks, wekelijks of maandelijks de energievolumes aanpassen? Het is mogelijk.
Volledig uitbesteden kan ook
De inkoop van energie helemaal aan Intrakoop uitbesteden, is ook een mogelijkheid. Veruit de meeste leden kiezen ervoor om de stuurgroep de strategie te laten bepalen. Dat is een strategie waarbij de risico’s zoveel mogelijk worden gespreid. En tot dusver blijkt dat een zeer effectieve strategie te zijn.
Energie voor 2019-2021
Inmiddels zijn de voorlopige prijzen voor 2019 bekend bij leden die meedoen aan de energieovereenkomsten van Intrakoop. Met het oog op een stabiele prijsvorming voor de langere termijn is Intrakoop samen met de Stuurgroep Energie al energie aan het inkopen voor de jaren 2020 en 2021.
Deel dit artikel
Neem contact op
Meer weten over energie-inkoop? Neem voor meer informatie of een afspraak contact op met: