Een duurzamere koffievoorziening met Douwe Egberts

Julia herbuikbare beker JDE

Duurzaamheid en circulariteit zijn thema’s die steeds vaker onze aandacht vragen en waar steeds vaker doelstellingen voor worden geformuleerd.

Ook binnen de koffie- en theevoorziening liggen kansen om de milieu-impact van jouw organisatie te reduceren. Een mooie eerste stap, die in de zorg al veel gezet wordt, is natuurlijk het inkopen van duurzaam gecertificeerde ingrediënten en energiezuinige koffiemachines. Maar misschien is jouw organisatie wel klaar voor een volgende stap?  

Een andere effectieve manier om de milieu-impact van de koffie- en theevoorziening te verminderen ligt in handen van de medewerkers. En die is heel simpel; namelijk het hergebruiken van je koffie- of theebeker. 
Uit onderzoek blijkt dat de bereidheid onder zorgprofessionals om hun papieren koffiebeker her te gebruiken met 74% erg hoog is. Het feit dat dit vorig jaar nog 63% was, geeft ook aan dat steeds meer zorgprofessionals duurzaamheid belangrijk vinden.

In lijn met deze duurzame trend introduceerde onze partnerleverancier Douwe Egberts begin dit jaar de Herbruikbare beker: Een beker van FSC-gecertificeerd papier die stevig genoeg is om wel 4 keer te gebruiken. Er is gekozen voor een PE-coating, omdat er dan 8x minder water nodig is om de beker te produceren dan bij een composteerbare beker met PLA-coating. Daarnaast staat de hoeveelheid CO² die bij de productie van 1 miljoen bekers met PE-coating minder uitgestoten wordt dan bij bekers met PLA-coating, gelijk aan een retourtje Amsterdam-Kaapstad met een personenauto. 
Door de PE-coating is de Herbruikbare beker recyclebaar. Zo kunnen gebruikte koffiebekers worden verwerkt tot tissues of toiletpapier via bijvoorbeeld het Collect-a-Cup programma van Renewi. Hiermee krijgen de koffiebekers na gebruik een tweede leven en produceer je als organisatie gemiddeld 7.1kg minder restafval per werkplek per jaar. 

Natuurlijk gaat een gedragsverandering niet vanzelf en is het belangrijk je collega’s op de juiste momenten te stimuleren hun koffiebeker her te gebruiken. Daarom bevat de beker een korte aansporende tekst en tevens verrassende quotes met een knipoog naar hergebruik. Verder kun je je naam en de gewenste consumptie op de beker schrijven en ondersteunt Douwe Egberts je met diverse communicatiematerialen voor in de koffiecorner of op de afdeling. 

Nieuwsgierig naar het effect van de Herbruikbare beker? Diverse bedrijven zoals PWC, ProRail, Vivat en Circl (onderdeel van ABN Amro) gingen je voor en startten eerder dit jaar met deze beker. Wat blijkt? Het bekervolume van bedrijven met de Herbruikbare beker daalde gemiddeld met 19%. Een prachtig resultaat voor het milieu. 

Wil je meer weten over de Herbruikbare beker? Neem dan contact op met je accountmanager van Douwe Egberts of download hieronder de infographic. 


Inkooptip

Let bij de keuze voor een papieren koffiebeker niet alleen op de prijs, maar ook op hoeveel grondstoffen ermee gemoeid zijn om hem te maken en de kwaliteit van het product. Zo kun je kiezen voor bekers van duurzaam papier, zijn er diverse soorten coatings en bepaalt de dikte van de beker zijn stevigheid, maar ook of medewerkers 1 of 2 bekers per consumptie gebruiken. Verder is het goed je te realiseren dat koffie uit een A-merk beker door medewerkers hoger gewaardeerd wordt en dat een beker die geur of smaak afgeeft de waardering van de koffie natuurlijk niet ten goede komt. 

Deel dit artikel

Neem contact op

Bram Buyserd
Inkoper/productmanager Eten & Drinken
  • 06 12 56 89 49