De aardappel; een voedzame bron van energie

Gasfornuis_web

Niet voor niets staat hij regelmatig op het menu bij zorginstellingen.

Maar wat zit er dan precies in een aardappel wat hem zo gezond maakt? Een aardappel bestaat voor het grootste deel uit water (bijna 80%), daarnaast bevat de aardappel ook nog koolhydraten, eiwitten en voedingsvezels.

Goede bron van koolhydraten

Aardappels zijn een goede bron van koolhydraten, daarnaast bevatten ze ook andere goede voedingsstoffen. De verteerbare koolhydraten leveren energie en zorgen ervoor dat we ons fit voelen. Niet-verteerbare koolhydraten zijn voedingsvezels. Deze vezels zijn belangrijk voor een gezonde spijsvertering en dragen bij aan een verzadigd gevoel na het eten. Aardappels hebben een zeer laag natriumgehalte en zijn een bron van kalium, beiden belangrijk voor het behoud van een normale bloeddruk. De aardappel bevat ook nog andere mineralen en vitamines (onder andere B1, B6 en C)

Wat zit er in een aardappel?

Voedzaam en veelzijdig

Naast voedzaam is de aardappel ook veelzijdig. Aardappels zijn in vrijwel ieder dieet in te passen. Ze kunnen op vele manieren bereid en op smaak gebracht worden. De bereidingswijze van een aardappel en of ze warm of koud gegeten worden heeft invloed op de voedingswaarde. Een handig hulpmiddel bij het samenstellen van een menu of om meer te weten te komen over de voedingswaarde van aardappels is de online database van NEVO (Het Nederlands Voedingsstoffenbestand). Hier kan je een vergelijk maken tussen de verschillende aardappel bereidingen.

CêlaVíta

Onze leverancier CêlaVíta heeft verschillende aardappelproducten in haar assortiment. Producten zonder kunstmatige toevoegingen die goed passen in een gezond en gevarieerd menu, maar ook in verschillende diëten. Vraag er naar bij jouw inkoper/productmanager

 

Deel dit artikel

Neem contact op

Bram Buyserd
Inkoper/productmanager Eten & Drinken
  • 06 12 56 89 49