Workshop Veilig ontruimen (vol)

31 mei 2023
Woerden

Het spreekt voor zich dat je in je zorgorganisatie altijd een veilige omgeving wilt hebben voor je cliƫnten en medewerkers. Maar het staat zelfs als zorgplicht in artikel 7.11a van het Bouwbesluit dat je moet kunnen aantonen dat je bij brand veilig kunt ontruimen. De Ontruimcheck van TBQ kan je helpen om aan die zorgplicht te voldoen. Tijdens deze workshop geven we meer uitleg en kun je je eigen situatie toetsen.

De Ontruimcheck van TBQ geeft inzicht en maakt op basis van de uitkomst duidelijk welke bouwkundige maatregelen je eventueel moet nemen of welke brandveiligheidsmiddelen je moet gebruiken. Het is een goede eerste stap om deze tool in te zetten, zodat je daarna gericht kunt inkopen. Het voorkomt onnodige kosten.

Hoe werkt het? Je voert alle bouwkundige, installatietechnische en organisatorische aspecten in die een bijdrage leveren aan de ontruiming. De tool maakt een berekening van de benodigde en beschikbare ontruimingstijden. De uitkomst geeft inzicht in de vluchtveiligheid. Je ziet of je je ambitieniveau haalt en aan welke knoppen je kunt draaien om de situatie te verbeteren. Dat kan leiden tot (extra) investeringen in mensen en middelen. Of het geeft inzicht dat je juist kunt besparen. Meerdere scenario’s kunnen leiden tot het behalen van je ambities. Per pand kun je een business case maken om voor te leggen aan de raad van bestuur. Zo kun je veilig ontruimen financieel meetbaar maken. 

Maak jij je zorgen of ben je gewoon nieuwsgierig hoe goed jouw panden op een eventuele ontruiming zijn ingericht? Meld je dan aan voor de workshop en maak kennis met de tool door een eigen situatie te testen om inzicht te krijgen hoe jouw instelling er voor dit pand voor staat. 

Programma 
12.00 - 13.00Inloop met een broodje
13.00 - 13.30Start mini-masterclass over vluchtveiligheid met uitleg over de Ontruimcheck aan de hand van een praktijkvoorbeeld 
13.30 - 16.30Invoeren van je eigen case in een testomgeving. Er loopt een deskundige rond aan wie jij vragen kunt stellen als je ergens tegenaan loopt. Zo krijg je goed inzicht voor je eigen pand. 

Om de eigen praktijksituatie goed te kunnen invullen vragen wij je om de volgende informatie over je pand mee te nemen: 

  • Plattegrond met indeling van de brandscheidingen.
  • Inzicht in het vluchtgedrag van de cliënten (volgens de WARR)
  • Inzage in de ontruiming. Liefst een evaluatie met kloktijden (omvang BHV-organisatie, opkomsttijden, ontruimtijden)
  • Inzicht in afspraken/verwachtingen met de brandweer (opkomsttijden)
  • Inzicht in de technische voorzieningen op locatie (bouwkundig en installaties)
  • Wat is het ambitieniveau?

Daarnaast vragen we je eigen laptop mee te nemen met daarop een internet browser, voor het invoeren van je eigen case. Er wordt gezorgd voor een digitale omgeving waar je veilig kunt inloggen. De inloggegevens worden een week voorafgaand aan de bijeenkomst verzonden.

Voor wie?

Deze bijeenkomst is bedoeld voor facilitair managers, vastgoedmanagers, managers bedrijfsvoering, hoofden BHV of andere medewerkers die verantwoordelijk zijn voor het creëren van een veilige omgeving bij een zorgorganisatie. Er kunnen maximaal 8 leden aan de workshop deelnemen.

TBQ is een spin-off van TNO en richt zich op veilige en gezonde gebouwen. Dit doen ze door ondersteunende softwaretools te ontwikkelen waarin de kennis en innovaties van TNO zijn verwerkt.

Aanmelden

De workshop is volgeboekt. Dus aanmelden is niet meer mogelijk. 

Deel dit artikel