De kracht van classificeren

Verpleegkundige meet bloeddruk bij patiënt_web

Samen met LNAG hebben we 20 mei een webinar gegeven over het classificeren van medische hulpmiddelen. Vanuit de leden van LNAG en Intrakoop was er een duidelijke behoefte aan meer informatie over dit onderwerp. 82 leden deden mee. Wat is er besproken?

Classificeren leidt tot samenwerking

De toenemende complexiteit van medische hulpmiddelen legt druk op zorgorganisaties. Inzicht, transparantie en het delen van kennis zijn essentieel om grip te krijgen op die complexiteit. Classificeren kan daarbij helpen en bevordert ook de operationele effectiviteit. Classificeren vereist uniformiteit. Daardoor zijn we goed in staat om kennis te delen en meer en beter (data)gedreven samen te werken. Zowel in de eigen organisatie als met andere zorgorganisaties.

Classificeren in de zorg

Wat is het verschil tussen classificatie en identificatie? Waarom zijn beide essentieel om goed in je systemen te hebben staan? Welke systemen om te classificeren zijn er? Welke mogelijkheden en voordelen biedt een classificatiesysteem? Deze vragen zijn volop behandeld. Maar ook de Europese wetgeving MDR, die 26 mei 2021 is ingegaan, en de laatste update voor classificatie is aan de orde geweest. En tot slot hebben we stil gestaan bij hoe je je als organisatie kunt voorbereiden op de komst van de EMDN en hoe de AOC daarbij kan helpen.

Abonnement Landelijke AOC

Het landelijk expertiseteam AOC, waarvan de leden in vijf verschillende ziekenhuizen werken, heeft hard gewerkt aan een landelijke standaard. Vanaf 1 juli is deze AOC-standaard toegankelijk voor de leden van LNAG en Intrakoop. Het moment om deze ook met elkaar als zorg te borgen. Hoe gaan we dat doen? Met een abonnement krijg je toegang tot de landelijke AOC-standaard. Ook zal het landelijk expertiseteam je ondersteunen bij vragen als: welke AOC hoort bij dit product, of ‘ik heb een nieuwe artikel, waar nog geen AOC voor is’’. Het landelijke expertiseteam AOC houdt ook de ontwikkelingen rondom de EMDN in de gaten en helpt bij de implementatie.

Vragen over AOC in de praktijk

Tijdens het webinar kwamen er diverse vragen. Hoe werkt het, als we de AOC-structuur gebruiken voor de grootboekrekening? Wat is het effect daarvan? Er waren ook kritische opmerkingen over het gebruik van de AOC. Deze classificatie is op dit moment alleen beschikbaar en landelijk geborgd voor de medische hulpmiddelen en medische apparatuur. De AOC bestaat ook voor andere productgroepen, maar die informatie is verouderd en niet geborgd. Samen met leden gaan we hiermee aan de slag, zodat je in de toekomst je totale assortiment kunt classificeren met de AOC. Overigens is de classificatiecode UNSPC nu al wel voor alle productgroepen beschikbaar. De voor- en nadelen van beide classificatiesystemen zullen we bij het volgende webinar in oktober verder belichten.

Uniformiteit voor meer samenwerking

LNAG, GMG en Intrakoop hebben als doelstelling uniformiteit voor de ziekenhuizen te realiseren om nog beter met elkaar te kunnen samenwerken. Daarom ondersteunen we de ziekenhuizen bij de implementatie van AOC en begeleiden zorgprofessionals vanuit het landelijk expertiseteam vragen over de AOC. We borgen met elkaar een landelijke standaard en zijn bezig om de ziekenhuizen te ondersteunen met databeheer rondom classificatie. We werken ook aan een AOC-catalogus om elkaar te ondersteunen bij de inzet van alternatieven voor medische hulpmiddelen die niet meer of minder beschikbaar zijn.

Ben je benieuwd naar de ervaringen van Eva de Boer, inkoper in Ziekenhuis Rivierenland, met de implementatie van de AOC? Lees dan dit artikel uit het Intrakoop-magazine Deel.

Deel dit artikel