Statiegeld op PET-flesjes: hoe pak jij het aan?

Petflessen klein

Vorig jaar werd het al aangekondigd: Op kleine PET-flesjes (< 1 liter) wordt per 1 juli 2021 statiegeld ingevoerd. Deze datum komt steeds dichterbij en daarom geven we je een aantal tips over het organiseren van het proces van inname en afvoer van de PET-flesjes.

Het invoeren van statiegeld op kleine flesjes heeft gevolgen voor de inkoop en bedrijfsvoering binnen jouw zorgorganisatie. Hoe zorg je ervoor dat je voor 1 juli klaar bent voor deze nieuwe aanpak? Onze tips: 

  1. Bepaal binnen de organisatie hoe je de flessen wilt gaan verzamelen of innemen. Bij de meeste leveranciers zijn nu al zakken te bestellen waar de flesjes in verzameld kunnen worden. 
  2. Als er een winkel binnen de organisatie is, denk na hoe de flessen worden ingenomen, vervoerd worden naar de leverancier en hoe de klant het statiegeld ontvangt. Onze collega Ido Verbree denkt graag met je mee als het gaat om een efficiënte afhandeling voor het afvoeren van de plastic flessen. 
  3. Op statiegeldnederland.nl staat hoe je kunt registreren als je een innamepunt wilt worden. Als jouw organisatie al grote flessen inneemt hoeft er niet geregistreerd te worden. 

Het stappenplan van statiegeldnederland.nl geeft de stappen in het proces duidelijk weer. 
Stappenplan statiegeldnederland

Wat levert een flesje op? 

Voor kleine flessen geldt  per 1 juli een statiegeldwaarde van 15 eurocent. Voor plasticflessen boven een liter blijft het statiegeld 25 eurocent.  

Heb jij het proces al ingericht?

Heb je nog vragen over de inrichting van dit proces? Neem dan gerust contact met ons op. Ook je voedingsleverancier of contractmanager helpen je graag om er samen voor te zorgen dat de inname goed geregeld wordt. 

Ben jij er al helemaal klaar voor en wil je andere leden helpen met jouw inzichten? Laat het ons weten, jouw ervaringen delen we graag. 

 

Deel dit artikel

Neem contact op

Ido Verbree
Inkoper/productmanager Eten & Drinken
  • 06 50 51 47 92