Initiatieven tegen verspilling medicijnen

Arts bij medicijnenkast_web

Elk jaar wordt in Nederland voor minimaal 100 miljoen euro aan ongebruikte medicijnen weggegooid. Verspilling van geld, dus slecht voor de betaalbaarheid van de zorg, en niet goed voor het milieu. Er zijn verschillende initiatieven om iets tegen deze verspilling te doen.

Opnieuw uitgeven van ongebruikte medicijnen

Radboudumc, Jeroen Bosch ziekenhuis, St. Antonius en UMC Utrecht starten een proef om dure oncologische medicijnen die patiënten thuis overhouden opnieuw uit te geven. Dit gebeurt na een kwaliteitscontrole in de apotheek. De medicijnen worden op een slimme manier verpakt: er wordt een temperatuurchip toegevoegd en de verpakking wordt verzegeld. De apotheek checkt of de verzegeling niet is verbroken, de bewaartemperatuur niet is overschreden en kijkt naar de houdbaarheidsdatum. Het project loopt twaalf maanden bij geneesmiddelen die bij oncologie worden gebruikt. Op basis van de resultaten zal worden gekeken of verdere uitrol mogelijk is. (bron: FMT Gezondheidszorg)

Dure medicijnen in draagbare minikluis

In het Elisabeth-Tweestedenziekenhuis in Tilburg loopt een pilot waarbij enkele patiënten hun dure (kanker)medicijnen in een klein kastje mee naar huis kunnen nemen. Daarin wordt de temperatuur gecontroleerd, zodat de veiligheid en kwaliteit van de medicijnen gegarandeerd zijn. Ongebruikte geneesmiddelen kunnen daarna terug naar de apotheek en opnieuw worden uitgegeven. (bron: Coöperatie VGZ)

Deelplatform voor medicijnen

Sinds een aantal jaren bestaat er ook een deelplatform waarmee apotheken onderling medicatie kunnen verhandelen: Pharmaswap. Volgens de Geneesmiddelenwet mag dit niet, maar de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft Pharmaswap officieel gedoogd tot 1 juli 2021. Intussen wordt onderzocht wat juridisch wel mogelijk is.
Als apotheek kun je hier nog je voordeel mee doen. Heb je een middel op voorraad dat waarschijnlijk niet meer wordt uitgegeven en dan vernietigd moet worden, dan kun je die nog verkopen aan een collega die het wel kan gebruiken. Ook enkele groothandels bieden hun voorraad van medicijnen die de houdbaarheidsdatum naderen via Pharmaswap aan. Dit kan inkoopvoordeel voor je apotheek opleveren.

Deel dit artikel

Neem contact op

Wil je meer weten? Neem dan contact op met

Jose van Engelen
Contractmanager Farmacie
  • 06 23 17 98 07