Nationale Week Zonder Vlees van start

NWZV 2021 banner

Door geen vlees te consumeren is de milieudruk van je voeding lager. Je bespaart bijvoorbeeld op de uitstoot van broeikasgassen die bijdragen aan klimaatverandering en watergebruik.

Elke vleeseter die het volhoudt om gedurende één week geen vlees te eten, bespaart maar liefst…
 
101 liter water: deze hoeveelheid water was anders gebruikt voor irrigatie voor de productie van veevoer, veehouderij en de productie van je dagelijkse portie vlees.

79 kilometer autorijden:
deze 13.7 kg CO2eq, ofwel uitstoot van broeikasgassen, had anders plaatsgevonden voor de productie van veevoer, veehouderij, de verpakking en bereiding van je dagelijkse portie vlees. Een gemiddelde auto stoot 173 gram CO2eq uit per afgelegde kilometer. Door één week geen vlees te consumeren, bespaar je dus ongeveer 79 km rijden met een gemiddelde auto.

770 gram dierenvlees: de gemiddelde vleeseter in Nederland consumeert 110 gram vlees per dag, bestaande uit 29 gram rundvlees, 55 gram varkensvlees en 26 gram kippenvlees.  

Wat is de Week Zonder Vlees?

De Nationale Week Zonder Vlees, waarvan de eerste editie in maart 2018 plaatsvond, is een initiatief van Isabel Boerdam: “Veel mensen hebben vooroordelen over vegetarisch eten: het is saai, smakeloos of ingewikkeld. Ik ben ervan overtuigd dat proberen en proeven leidt tot geloven. Want vegetarisch eten is juist verrassend, smaakvol en helemaal niet moeilijk! Iedereen die meedoet met de Nationale Week Zonder Vlees zal na deze zeven dagen makkelijker zijn weg vinden in de vegetarische en plantaardige keuken.”

Wat gebeurt er in de zorg?

Locaties van diverse zorgorganisaties zijn al enthousiast aan de slag met minder vlees eten. Zo biedt zorgcentrum Felixoord, onderdeel van Icare, alleen vegetarische maaltijden aan haar bewoners. Daarnaast schreef Rob Kruijt, chef-kok bij locatie De Diem van Cordaan, vorig jaar ook al over zijn ervaringen over minder vlees in het menu. Tips van Rob voor collega-instellingen:

  1. Experimenteer met kruiden en specerijen om te zorgen voor voldoende smaakvariatie.
  2. Praat met bewoners en leg uit wáárom je iets aanbiedt, zoals een vegetarisch menu. Maak het toegankelijk en begrijpelijk en licht het op diverse manieren toe, bijvoorbeeld in de nieuwsbrief of op sociale media.
  3. Creëer een overgang voor de bewoners door het geleidelijk in te voeren.

In opdracht van VWS werkt Intrakoop samen met leden aan drie pilots om de verduurzaming in de zorg een impuls te geven. Eén daarvan heeft als doel om zorginstellingen minder dierlijke en meer plantaardige voeding te laten gebruiken, waardoor de CO2-uitstoot daalt. Deelnemers aan deze pilot krijgen inzicht in de duurzaamheid en CO2-uitstoot van hun aankopen voor eten en drinken aan de hand van onze Zorgmonitor Duurzaam & Gezond. Daarnaast werken we samen met Stichting Eten & Welzijn aan alternatieve menu’s die op locatie worden getest. De resultaten, aanpak en menu’s zijn daarna voor de hele zorg beschikbaar. Aan deze pilot doen verschillende ziekenhuizen en zorginstellingen mee, o.a. het Martini Ziekenhuis, Dijklander Ziekenhuis, Lucrato Werkbedrijf en Sint Pieters en Bloklands Gasthuis.

Wil je meer leren over inzicht in je voeding? Sluit dan eens aan bij het webinar Zorgmonitor Duurzaam & Gezond op 24 maart! Tijdens dit webinar nemen we je mee in alle ontwikkelingen op dit thema.

Hoe spelen leveranciers hierop in?

Een voorbeeld van een mooie ontwikkeling zijn de nieuwe Fano producten van Smilde Foods. Deze spelen in op de toenemende vraag naar vegetarische en veganistische (plantaardige) producten die breed toepasbaar zijn. Als afwisseling van de sauzen en salades die vlees bevatten, kun je nu ook kiezen uit frisse groentesalades, pittige jackfruit samba broodsalade, vegan satésaus of vegan zigeunersaus, hummus en frisse roomkaas bieslook. Kijk op op de website voor inspiratie en benader je leverancier om te vragen naar dit aanbod aan producten
Fano artikel maart 2021Probeer ook eens wat vaker een onsje minder vlees!

Wil je aan de slag met het vergroten van je vegetarisch aanbod? Kijk welke mogelijkheden jouw leverancier al heeft, en ga in gesprek. Wij helpen je daar graag bij!

Bron: weekzondervlees.nl

Deel dit artikel

Neem contact op

Ido Verbree
Adviseur Care
  • 06 50 51 47 92