Deadline tweede ronde EED is 31 maart

Lamp verwisselen_web

Vier jaar na het indienen van het eerste verslag van je energieaudit moet je opnieuw een audit uitvoeren. Dit tweede verslag moet je uiterlijk 31 maart 2021 aanleveren bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Sinds 1 juli 2015 zijn grote zorgorganisaties verplicht een energieaudit uit te voeren volgens de 'Energy Efficiency Directive' (EED). Dit is een Europese richtlijn voor energieverbruik van bedrijven en organisaties om energiebesparing te stimuleren. 

Een energieaudit is verplicht voor zorgorganisaties die:

  • meer dan € 50 miljoen jaaromzet hebben
  • en die een jaarlijkse balanstotaal hebben van meer dan € 43 miljoen
  • of meer dan 250 fte in dienst hebben.

Vrijstelling

Voor sommige organisaties geldt een vrijstelling voor de energieaudit. Als je organisatie meedoet aan meerjarenafspraken over energiebesparing, zoals MJA3 en MEE, voldoe je aan alle verplichtingen. Verder heeft de RVO verschillende keurmerken genoemd die vrijstelling geven voor de verplichte energieaudit. Denk aan de ISO-certificering 50001 en 14001, maar ook aan de milieuthermometer van het MilieuPlatformZorg (MPZ).

MPZ en diverse brancheorganisaties in de zorg hebben met de RVO afgesproken dat  het mogelijk is een vrijstelling voor de energieaudit te krijgen op basis van deelname aan de routekaart. Je kunt volstaan met het invullen en aanleveren van de samenvatting bij de routekaart. 

EED en (ver)huur

Hoe werkt de EED-verplichting bij het huren of verhuren van een gebouw? Stel je zorgorganisatie is eigenaar maar heeft het gebouw niet zelf in gebruik? Dan ben je voor de EED alleen verplicht tot een  energieaudit voor het gebouw zelf en niet voor de activiteiten die in het gebouw plaatsvinden. Ben je een huurder of gebruiker van een (deel van een) gebouw en EED-plichtig? Dan moet je de activiteiten en energieverbruik auditen. Dit geldt niet voor de delen van het gebouw waarover de eigenaar het management voert (bijvoorbeeld voor ramen en isolatie). RVO adviseert huurder en verhuurder samen te werken bij het besparen van energie.

Hulp bij  deze wettelijke verplichting

Wij hebben speciale afspraken gemaakt met INNAX en Hellemans Consultancy over hoe zij je zorgorganisatie werk uit handen kunnen nemen om aan de  verplichting voor de energieaudit te voldoen. 

Deel dit artikel

Neem contact op

Wil je meer weten of een offerte ontvangen? Neem dan contact op met

David Hoorn
Productgroepmanager Energie
  • 06 52 75 28 84