Nieuwkomers in duurzamere voedingszorg

CO2 verminderen

Woensdag 3 februari vond het webinar ‘Nieuwkomers in duurzamere voedingszorg’ plaats. Hierin presenteerden Vegger en Too Good To Go hun concepten voor de zorg. Ook waren twee leden aanwezig die al gebruikmaken van de producten van deze twee technische innovaties. In dit artikel een korte samenvatting voor iedereen die niet aanwezig kon zijn.

High-tech binnen tuinieren met Vegger

Bijdragen aan een ‘healing environment’, oftewel een helende omgeving, is het doel van Vegger. Een prettig woonklimaat met groenvoorzieningen bevordert het welzijn van bewoners en werknemers in zorginstellingen. Daarom bieden zij high-tech binnenmoestuinen aan, waarbij ze de gehele service van belevering en onderhoud op zich kunnen nemen. Een start-up met grote ambities in de zorg, met recent een mooie publicatie op de website van het RIVM over de ervaringen bij Stichting Innoforte.

Klik hier voor de presentatie sheets van Vegger. 

Marie-José de Dreu – Manager Huisvesting en Gastvrijheid bij Innoforte: “Een binnenmoestuin is niet alleen gezond en lekker, het draagt ook bij aan een gezondere leefomgeving. Daarbij zijn we ervan overtuigd dat het de eetlust van bewoners stimuleert. De verse groenten en kruiden maken onderdeel uit van het maaltijdproces. We hopen dat de binnenmoestuinen op onze vier locaties een voorbeeld zijn voor andere zorginstellingen.”

Voedselverspilling tegen gaan met Too Good To Go

Het verminderen van voedselverspilling staat hoog op de agenda binnen de zorg. Gerichter inkopen en anders uitserveren zijn belangrijke stappen, maar hiermee kun je niet voorkomen dat er toch eten en drinken overblijft dat vaak nog goed is voor consumptie. Too Good To Go biedt toegang tot een app waarmee je gemakkelijk overtollig eten en drinken kan verkopen. Zorgorganisatie Mijzo maakt al actief gebruik van de app op meerdere locaties. Ook diverse ziekenhuizen weten hun overtollig voedsel te redden van de prullenbak. 

Klik hier voor de presentatie sheets van Too Good To Go.

Bart Bergmans - Facilitair Manager bij Mijzo: “Wij leveren dagelijks maaltijden aan personen in de omgeving (á la Tafeltje Dekje). Alles wat over en nog niet geregenereerd is, gebruiken we om in de Magic Box van Too Good To Go te doen en te verkopen via de app. Buurtbewoners komen deze dan ophalen. De portaal is erg handig en zelfs voor de digibeten in de keuken zeer overzichtelijk en gebruiksvriendelijk.”

Aanbod voor jouw zorgorganisatie

  • Vegger: bij het afsluiten van een contract ontvangt jouw zorgorganisatie twee workshops van 1 uur. De ene gaat over duurzaamheid, vergroening en gezonde voeding, de ander gaat over PR onderbouwing en communicatie. Mail voor meer informatie naar chuckvandevlasakker@vegger.nl.
  • Too good to go: Je kunt als organisatie nu kosteloos starten met het verminderen van voedselverspilling. Bij het gebruik van de app betaal je het eerste jaar namelijk geen administratiekosten. Ga naar www.toogoodtogo.nl/intrakoop, registreer je organisatie en start direct! Voor vragen kun je terecht bij czumpolle@toogoodtogo.nl.

Podium voor andere parels

Intrakoop houdt de ontwikkelingen van duurzamere voeding in de zorg voortdurend in de gaten. Welke andere bedrijven of initiatieven verdienen ook zo’n aanmoediging volgens jou? Laat het ons weten, dan onderzoeken wij of we hen ook een podium kunnen geven.

Klik hier voor de presentatie sheets van Intrakoop.

 

 
 

Deel dit artikel

Neem contact op

Winnie van Besouw
Inkoper/productmanager Eten & Drinken
  • 06 82 52 23 39