Van zorgmatras naar speelondergrond met hulp van Renewi

matras Renewi

Per jaar worden in Nederland zo’n 1,5 miljoen matrassen weggegooid en veelal verbrand. Dat is natuurlijk zonde, want ook een matras bevat waardevolle grondstoffen die prima hergebruikt kunnen worden. Renewi biedt zorginstellingen de mogelijkheid om oude (schuim)matrassen op te halen en deze door RetourMatras te laten verwerken. RetourMatras heeft een duurzame verwerkingsinstallatie ontwikkeld waarmee ruim 90% van de matrassen gerecycled kan worden. Staal en textiel worden door industrie als grondstof verwerkt en van het schuim wordt bonded foam gemaakt.

Bonded foam platen zijn geschikt en inzetbaar, als ondervloer voor speeltuinen, of binnen gebouwen en zelfs als geluidsisolatie. Naast deze recycle-activiteiten wordt momenteel gebouwd aan een vierde zeer innovatieve fabriek. Deze zal jaarlijks het schuim van meer dan 200.000 afgedankte matrassen omzetten in polyol, de belangrijkste bouwsteen voor nieuw schuim. Daarvan kunnen nieuwe matrassen gemaakt worden, waardoor er bijna sprake is van een zuiver circulair proces.

Goed om te weten dat de oude matrassen uit jouw instelling in een nieuwe toepassing te gebruiken zijn. Bekijk de video van het recyleproces om te zien hoe het werkt én wat het oplevert. Een mooi voorbeeld van een circulaire oplossing door samen te werken in de keten.

Duurzame oplossing voor afgekeurde matrassen

Het merendeel van alle matrassen wordt in Nederland door RetourMatras verwerkt. Gooi je af en toe, of regelmatig, oude matrassen weg? Laat Renewi dan deze matrassen voor je inzamelen en vervoeren naar RetourMatras. Dat kan zowel voor één enkele matras als voor grote hoeveelheden. Het heeft diverse voordelen:

  • je voorkomt zo CO2-uitstoot, waardoor we het milieu minder belasten

  • je houdt minder restafval over, waardoor je restafvalkosten verlaagt

  • je zorgt ervoor dat grondstoffen worden hergebruikt, in plaats van verbruikt

  • je werkt zo volgens het Rijksbrede programma VANG (van afval naar grondstof)

Meer informatie over matrassen recyclen en deze samenwerking van Renewi met RetourMatras lees je in deze Folder of op www.renewi.com/matrassen

Let op: vanaf 1 januari 2021 ben je verplicht om bij afdanken van 10 oude matrassen of meer, deze te laten recyclen. Vanaf die datum mogen matrassen niet meer worden verbrand, volgens het Landelijk Afvalbeheerplan 3 (LAP3).

 

Deel dit artikel

Neem contact op

Heb je vragen over het afvoeren van matrassen of ander afval of het scheiden ervan? Neem contact op met:

Bert Baan
Inkoper/productmanager Facilitair
  • 06 53 21 55 23