Brexit en de gevolgen voor de zorg

Brexit beeld

Wel of geen deal tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk? De onderhandelingen lopen nog steeds. Het blijft spannend wat de afspraken zullen zijn. Maar het is wel duidelijk dat we de gevolgen zullen merken. Ook in de zorg.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft een inventarisatie gemaakt van de mogelijke gevolgen voor de zorg. Zo heeft de Brexit invloed op onder andere de levering van medische hulpmiddelen. 

CE-certificaten

Tot 1 januari 2021 kunnen medische hulpmiddelen en in-vitro diagnostica vrij verhandeld worden tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. Daarna gelden voor deze producten de importregels voor zogenaamde derde landen. Medische hulpmiddelen en in-vitro diagnostica mogen dan alleen in de handel worden gebracht, als zij een geldige CE-markering hebben. Producten in bepaalde risicoklassen moeten dan een certificaat hebben dat is afgegeven door een EU-erkende aangemelde instantie (notified body). Producten met CE-certificaten afgegeven door EU-erkende Britse notified bodies, mogen tot het einde van de overgangsperiode (tot 1 januari 2021) in de handel worden gebracht.
Als je een specifiek product al voor de Brexitdatum in huis hebt en gebruikt, dan kun je dit gewoon blijven gebruiken. 

Meer informatie kun je vinden op de site van het Brexitloket voor de gezondheidszorg

 

Deel dit artikel

Neem contact op

Heb je vragen over de gevolgen van de Brexit voor medische hulpmiddelen? Dan kun je ook terecht bij

Laura Awad
Inkoper/productmanager Medisch
  • 06 53 84 33 35