Nieuwe checklist Richtlijn Eetomgevingen

Verduurzaming: betrek iedereen bij de plannen

Op 2 december ondertekenden 11 ziekenhuizen de intentieverklaring ‘Voorhoedeziekenhuizen in de voeding’. Hierin verklaren ze in 2022 een volledig gezond voedingsaanbod te hebben voor patiënten, bezoekers en medewerkers. De nieuwe checklist van het Voedingscentrum kan je als zorginstelling op weg helpen.

Gezonde voeding in ziekenhuizen en andere zorginstellingen is één van de aandachtspunten in het Nationaal Preventieakkoord, dat in 2018 is ondertekend door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en 70 partijen, waaronder de Alliantie Voeding in de Zorg en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. Hierin wordt gestreefd naar een gezond voedingsaanbod voor patiënten, bezoekers en medewerkers in 2025 in de helft van alle ziekenhuizen en in 2030 in alle ziekenhuizen. Een groep van 11 ziekenhuizen wil hierin een voorbeeldrol pakken. Maar ook in andere zorgsectoren is steeds meer aandacht voor gezonde voeding. Hiermee kun je vandaag nog aan de slag!

Checklist Richtlijn Eetomgevingen

Het Voedingscentrum heeft een checklist opgesteld om te werken aan een gezondere en duurzamere eetomgeving. Met een document van 15 pagina’s in de hand kun je je gehele aanbod en gebruikte presentatietechnieken in kaart brengen. Zo krijg je praktisch inzicht en op basis daarvan bepaal je jouw ambitie, vervolgstappen en acties. 

Inkoopdata beoordelen

Als aanvulling op het gebruiken van deze checklist, kun je met de Zorgmonitor Duurzaam & Gezond je ingekochte assortiment in z’n geheel, per locatie en per productgroep laten scannen op gezondheid en duurzaamheid. Dit in lijn met de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum en de inkoopcriteria van PIANOo. Zo kun je samen met je leverancier je inkoop verbeteren. Benieuwd naar de mogelijkheden? Meld je aan voor een van de webinars Zorgmonitor Duurzaam & Gezond

Meer informatie?

Wil je advies over het verduurzamen en gezonder maken van je voedingsassortiment en eetomgeving? Of heb je vragen over de checklist of de Zorgmonitor? Neem vrijblijvend contact op met Winnie van Besouw. 

 

Deel dit artikel

Neem contact op

Linda van Lievenoogen
Productgroepmanager Facilitaire Diensten
  • 06 55 72 12 83