Terugroepactie diabetesmedicijnen

Uitdelen medicijnen

De Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd roept 39 partijen diabetesmedicijnen terug, omdat er kankerverwekkende stoffen in zitten.

Het gaat om het diabetesmedicijn Metformine van drie  fabrikanten:  Centrafarm, Consilient Health en TEVA. Deze medicijnen worden gebruikt bij de behandeling van diabetes type 2.
Apotheken die rechtstreeks aan patiënten leveren vragen deze patiënten de medicijnen terug te brengen naar de apotheek.

Ook voor patiënten in zorginstellingen wordt metformine gebruikt voor de behandeling van diabetes type 2. De apotheken die aan de zorginstellingen leveren wordt gevraagd de betreffende zorginstelling te laten weten, als zij metformine tabletten aangeleverd krijgen van een van de drie fabrikanten. 

De metformine tabletten van de drie fabrikanten  zijn onderzocht. Daaruit blijkt dat  de tabletten een te hoge concentratie N-nitrosodimethylamine, afgekort NDMA, bevatten. Uit dierproeven is bekend dat NDMA kankerverwekkend is. Ook metformine tabletten van het merk Mylan zijn onderzocht.  Volgens Mylan was er niets aan de hand. Eigen testresultaten zouden geen verhoogde concentraties hebben aangetoond. Een van de partijen die Mylan onderzocht was ook getest door NRC en Zembla. Volgens Mylan zat de NDMA-waarde onder de toegestane limiet, volgens het onderzoek zat het erboven.

 

Deel dit artikel

Neem contact op

Wil je meer weten over deze terugroepactie? Neem dan contact op met

Jose van Engelen
Contractmanager Farmacie
  • 06 23 17 98 07